S Rumcajsem na skok do lesa Řáholce

Rumcajs_uvod
Loupežník Rumcajs, kterého většina z nás zná z večerníčků, ožívá na stránkách loupežnické knížky společně s příběhy z lesa Řáholce a okolí. Pojďte si připomenout alespoň část příběhů tohoto hrdiny.

Rumcajs, bývalý švec, je nepřehlédnutélná postavička. Nosí červený klobouk, tvář má zarostlou vousy a za pasem pistoli ládovanou žaludy. A víte, kdo mu tu pistoli pomáhá ládovat? Kdo jiný než Cipísek. Rumcajsova loupežnická knížka vám prozradí, jak to dopadne, když Cipísek zapomene pistoli naládovat.

Když Manka, která se stará o hospodářství s odzbrojujícím úsměvem, zatouží po sponce, Rumcajs neváhá a vydá se pro ni do Jíčína. Čí bude sponka, která se zalíbila nejen Rumcajsovi, ale i knížepánovi? Kdo pomůže Rumcajsovi tentokrát? Odpověď najdete v pohádce Jak šel Rumcajs pro mašličkovou sponku.

Rumcajs je trnem v oku rychtáři Nevrátkovi, který se rozhodne jít na loupežníka loupežníkem. Zdali se loupežníku Čelišovi podařilo dostat Rumcajse do vězení, vám prozradí příběh Jak šel Rumcajs do Kartouz pro včely.

Ukázka z knihy

Jednou šel Cipísek po hrázi lesního rybníka a našel tam zelený klobouček.
Kolem bylo nastříkáno vody a úzká mokrá stezička se odtamtud táhla přes luka k Jičínu. On to byl vodnický klobouk. Cipísek klobouček zvedl a posadil si ho na hlavu.
„Hned dej ten klobouk dolů,“ povídá Rumcajs. „Nebo se ti rozum otočí po vodnicku.“
Potom Rumcajs obcházel kolem a hádal, kde je vodník Volšoveček, co ten klobouk nosíval. A proč je tu kolem tolik nastříkáno a udupaná tráva.

Rumcajsova loupežnická knížka, kterou vydalo nakladatelství Fragment, vás provede lesem Řáholcem a jeho okolím prostřednictvím devíti krátkých pohádek. Kniha je určena dětem od 5 let, doporučit ji mohu ale všem věkovým kategoriím. Poutavé, krásně barevné ilustrace Radka Pilaře, velké písmo, které bude vyhovovat začínajícím čtenářům i unavenému zraku prarodičů, i samotné myšlenky příběhů Václava Čtvrtka jsou přednostmi tohoto díla.

Kniha bude jistě milým dárkem bez ohledu na příležitost, potěší každou generaci a oživí televizní večerníček kdykoli a kdekoli si vzpomenete!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRumcajsova loupežnická knížka

Čtvrtek, Václav

Fragment, 2007

Napsat komentář