Ivana Hutařová – spisovatelka a knihovnice

Paní Ivana Hutařová
Knihovnice, autorka životopisných knih, detektivek, ale i povídek a fejetonů. Tím vším a především velkou propagátorkou dětské literatury byla paní Ivana Hutařová. Zemřela šestého května tohoto roku.


Narodila se 18. července 1945, v posledním roce druhé světové války a už v raném věku propadla kouzlu literatury. Vášeň pro ni ji pak provázela celým životem a předurčila i její profesní dráhu. Po úspěšném studiu na Fakultě sociálních věd a publicistiky Karlovy univerzity pracovala až do svého odchodu do důchodu jako knihovnice, dlouhá léta například v Sukově studijní knihovně literatury pro mládež. Propagaci dětské literatury a dětskému čtenářství se intenzivně věnovala několik desítek let. Iniciovala mimo jiné vznik ankety SUK – Čteme všichni nebo projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka (o čtvrtém ročníku tohoto projektu jsme vás informovali v našem článku).

Psát začala v relativně pozdním věku a její prvotinou byla faktograficky změřená kniha Povolání otce: Prezident republiky vydaná nakladatelstvím Petrklíč roku 2000. Následovalo několik dalších publikací spadajících do žánru literatury faktu: Národní divadlo – 33 portrétů (Petrklíč 2001), Slávka Budínová: Nic jsem nedostala zadarmo (Petrklíč 2003), Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež (Ústav pro informace ve vzdělávání díl 1. 2003, díl 2. 2007), Současní čeští ilustrátoři knih pro děti a mládež (Ústav pro informace ve vzdělávání 2004). V roli spoluautorky figuruje také u titulů Čítanky pro 4. a 5. ročník základní školy (Fragment 2004 a 2006) a Co je vlastně asistenční pes (Ministerstvo zdravotnictví 2005). Kromě vlastní tvorby se podílela i na vydání několika knih z pozůstalosti Františka Nepila.

Zlom v její spisovatelské dráze nastal před dvěma lety, kdy byla nakladatelstvím JaS vydána její první oddychově laděná detektivka Jedna vražda stačí s hlavními hrdinkami Matyldou Pekárkovou – dámou důchodového věku a její psí společnicí Dorotkou. Kniha se setkala s pozitivním čtenářským ohlasem, a proto bylo hned následujícího roku vydáno neméně úspěšné pokračování nazvané Vražedný advent. To je také bohužel poslední kniha z pera Ivany Hutařové. Pro českou detektivku je to bezpochyby škoda, protože její detektivky se svým pojetím tak trochu lišily od většiny vydávaných knih tohoto žánru. Nestavěly totiž na autory tak často využívaných prvcích, jakými jsou násilí, automobilové honičky a spousty krve. Místo toho přinášely inteligentní zápletku, nadhled a humor.


Zdroje:
Blog Ivany Hutařové
http://hutarova.blog.idnes.cz/

Rozhovory s Ivanou Hutařovou
http://citarny.cz/index.php/autori/osobnosti-profily/3639-ivana-hutarova-knihovnice-detektivky
http://www.citarny.cz/index.php/autori/osobnosti-profily/3460-detektivka-ivana-hutarova
http://www.kultura21.cz/rozhovory/4930-ivana-hutarova-matylda

Ukázky z knih:
Jedna vražda stačíVražedný advent

Doporučení:
Share

Ivana Hutařová – spisovatelka a knihovnice - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Líba napsal:

    Přečetla jsem jedním dechem obě knihy a je mi líto,že jsem se doslechla o úmrtí paní Hutařové.Knihy jsou nádherně jemné,úsměvné a krásně se čtou.Žádné násilí,prostě jemný humor a v dnešní uspěchané době z nich jde klid a pohoda rodinného života,soudržnost a pochopení.Je to velká ztráta.

Napsat komentář