Učíme se býti dobrými fotografy – bez peněz to ale nejde

fotograf2
Na první pohled kvalitní knihu sice nepoznáte, ale mnoho vám napoví již její úprava, barevné odlišení textu nebo třeba fotografie s radou, jak daného snímku docílit. Pokud textu v knize rozumíte a dokážete aplikovat uvedené postupy, je to rozhodně znak kvality. A takovou publikaci vám nyní představím.

Dobrý fotograf může být každý – 10 lekcí, které vás naučí fotografovat lépe je celobarevnou publikací Johna Garreta a Graema Harrise. Zaujme vás na první pohled. Přestože se většina „učebnic“ fotografování vyznačuje měkkými lepenými deskami, tato je vázaná s tvrdými celobarevnými deskami a uvnitř skrývá jeden snímek vedle druhého, u nichž samozřejmě nechybí popisky, jak byly pořízeny.

Kniha skýtá celkem třináct kapitol. V deseti z nich se naučíte pracovat například s expozicí, clonou, závěrkou fotoaparátu, světlem, barvou, nebo si přečtete, jaký objektiv se k čemu hodí. Zbylé tři se týkají úvodu, práce s fotoaparátem a samotného závěru. Ti z vás, kteří však mají knižní trh s příručkami pro začínající fotografy zmapovaný, nyní nejspíš přestanou číst a budou si říkat, že všechno výše jmenované nabízí i ostatní publikace. A částečně budete mít pravdu. Kniha rozhodně nepřekvapí ničím kromě vzhledu. Dozvíte se z ní vše, co si můžete přečíst v jiných materiálech určených pro fotografy-laiky nebo začínající fotografy.

Za plus lze ale jednoznačně považovat barevně odlišené tipy, jež nám mají usnadnit pořizování kvalitních snímků. Z nich ovšem nabudete dojmu, že bez stativu a jiného drahého fotografického vybavení nepořídíte vůbec nic, natož alespoň ucházející fotografii, a proto ani tento aspekt knihy není zcela pozitivní. Fotografové-laikové, věnující se focení jen rekreačně, si zřejmě nebudou chtít pořizovat další fotografické vybavení v hodnotě několika desítek tisíc korun. Místo stativu využijí třeba stůl nebo zídku, místo drahého externího blesku si pořídí levnější, méně výkonný.  Autoři-fotografové však nejspíš s „chudšími“ čtenáři nepočítají, a proto je nutným požadavkem pro aplikaci nabízených rad a tipů i další vybavení. Výjimky však potvrzují pravidlo a i v tomto textu nalezneme pár rad, jak se bez drahého vybavení obejít.

Máte-li tedy doma již několik učebnic, jak správně fotografovat, jak nastavit clonu, expoziční čas nebo ISO, pak možná pořízení této knihy není příliš vhodné, neboť se informace ve srovnání s podobnými publikacemi neustále opakují a nic nového nepřináší. Těm z vás, kteří s koupí nějaké příručky pro amatérské fotografy ještě váháte a se žádnou nemáte zkušenosti, však tu s názvem Dobrý fotograf může být každý jednoznačně doporučuji. Text je srozumitelný, doplněný o řadu barevných fotografií s popisky. A díky kvalitní pevné vazbě můžete knihu všude nosit s sebou, na rozdíl od těch ve vazbě měkké, které se rozpadají po pár dnech listování a ohýbání.

Publikaci Dobrý fotograf může být každý – 10 lekcí, které vás naučí fotografovat lépe vydalo nakladatelství Zoner Press v roce 2011.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrý fotograf může být každý
10 lekcí, které vás naučí fotografovat lépe

Garret, John - Harris, Graeme

Zoner Press, 2011

Napsat komentář