Zabíjet lidi a prchat před zákonem se dá i ve sto letech… i se slonem

sweden
Že by stoletý stařík dokázal, samozřejmě za pomoci jiných, zabít pár lumpů a schovávat se před spravedlností? Ve Švédsku je asi možné všechno, i to, že tam běžně lidé chovají slony jako domácí mazlíčky…

Román Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel spisovatele Jonase Jonassona, který se téměř přes noc stal bestsellerem, nemá jen podobu klasické knihy, ale i audioknihy. Životní příběh starého Alana, který má v poslední etapě svého života tolik zážitků, co nemá jiný za celý život, je vyprávěn ve dvou časových liniích. Zatímco ta současná má spád, napínavý děj a občas se u ní i zasmějete, ta druhá, pojednávající o velkých historických událostech dvacátého století, u kterých byl tehdy ještě mladý a nepříliš zkušený Alan přítomen, se vleče téměř až k zbláznění. Plní však svůj účel, a tím je popsat život dnes už značně starého a životem zoceleného Alana, kterého už snad nic nemůže překvapit. I v mládí byl pěkné kvítko a ve stáří tomu není jinak.

Audiokniha obsahuje přesně dvanáct hodin a čtyřicet tři minut mluveného záznamu. Hlas Martina Stránského, herce, jehož můžete znát například ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, ač se příliš nehodí ani k charakteru příběhu ani k jednotlivým postavám, jež se v knize objevují, si ale zamilujete. Díky ní se Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel stává snesitelnějším. Zejména pro ženskou část posluchačů.

Jonas Jonasson je bezpochyby, jako většina skandinávských autorů, skvělým spisovatelem, dá-li se soudit z jeho prvotiny. Ovšem námět knihy, ač promyšlený, už je značně otřepaný. Všichni skandinávští autoři, ať už se jedná o Finy, Švédy či Nory, svůj příběh zakládají na kriminálních činech a ani tento není výjimkou. Proto vás asi nic nepřekvapí. Tištěná ani mluvená verze Stoletého staříka rozhodně není pro každého, jen pro fajnšmekry, kteří si potrpí na severskou literaturu.

V případě této knihy nemohu porovnat papírovou a namluvenou verzi, jelikož se ke mně dostala pouze druhá jmenovaná, ale k jednomu poznatku jsem dospěla už po prvních pár hodinách poslechu. Zatímco u kapitol ze současnosti budete poslouchat rádi a se zájmem, u těch z dvacátého století, značně delších, si budete říkat, ať už to skončí a na řadu přijde další kapitola. Ale v souhrnu nelze říci, zdali je kniha (audiokniha) špatná nebo dobrá. Zkrátka nepřekvapí a pokud od ní nic moc nečekáte, po bezmála třinácti hodinách si řeknete, že je fajn, že jste si ji poslechli, popřípadě přečetli. Stařík, který vylezl z okna a zmizel ale nepatří mezi ty knihy, ke kterým byste se rok co rok vraceli.

Audioknihu vydalo nakladatelství Panteon v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (Audiokniha)

Jonasson, Jonas

Panteon, 2001

Zabíjet lidi a prchat před zákonem se dá i ve sto letech… i se slonem - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. franta napsal:

    Jasně, pro neználky se retrospektivní pasáže vlečou:), sečtělejší čtenáře/posluchače baví dost. Proto byl Stařík v polovině Evropy před Vánoci nejprodávanější knihou vůbec a v Německu Jonasson vyhlášen autorem roku;).

Napsat komentář