Netradiční „dějiny“ ekonomie

Obálka knihy
Knihu Tomáše Sedláčka předchází pověst publikace, o kterou měli čtenáři obrovský zájem. I recenze prvního vydání byly vesměs příznivé. Nyní je na pultech vydání druhé a doplněné.


Řeč je o Ekonomii dobra a zla, Po stopách lidského tázání od Gilgameše po finanční krizi, s předmluvou Václava Havla, kterou vydalo v letošním roce nakladatelství 65. pole.

„Nápadité a osvobozující,“ píše Zeit. Süddeutsche Zeitung tvrdí: „Sedláček je mistrovský vypravěč. Umí psát s humorem a má osobitý styl.“ Jan Kraus si představuje, že by takhle měly vypadat moderní učebnice. Protože ani on sám, ani většina dnešních žáků se nechce učit, ale přesto touží něco vědět. Tomáš Halík doufá, že kniha vyvolá tolik potřebnou diskuzi o světovém i českém hospodářství. A můj názor? Ekonomie dobra a zla rozhodně stojí za přečtení.

V první části knihy autor analyzuje významné literární památky – začíná Eposem o Gilgamešovi, pokračuje Starým zákonem a mýty antického Řecka, dostává se ke křesťanským textům a Descartově filozofii, končí Bernardem Mandevillou a Adamem Smithem. Ve druhé části pak hledá mýty v současném pojetí ekonomie a teoriích 20. a 21. století.

Tak jak tvrdily německé noviny, Tomáš Sedláček je skvělý vypravěč. Navíc ekonomii dokázal propojit s filozofií, historií, antropologií, religionistikou, literární vědou a dalšími humanitními vědami. Díky těmto odkazům je kniha zajímavá i pro ty, kteří ekonomii příliš neholdují. Ta v tomto podání nabývá širších rozměrů. Jak sám autor uvádí, často se pouští i na tenký led. Jako první se například pokusil analyzovat Epos o Gilgamešovi z ekonomického hlediska. Na starověkých tabulkách nachází mnoho zmínek, které nám prozrazují, jaké ekonomické zásady ctili tehdejší Mezopotámci. Souhlasíme s nimi? Můžeme se z nich poučit? Které myšlenky přežily až do současnosti?

I když oceňuji Sedláčkovy vypravěčské schopnosti, nechci tvrdit, že jde o lehkou literaturu vhodnou pro čtení před spaním. To v žádném případě. Musíte mít dobrý přehled a znát souvislosti, abyste rozuměli a dokázali ocenit všechny odkazy. Nečekejte dějiny ekonomie ani jiného oboru. Sice jdeme vpřed v čase, ale ne tak jako klasické učebnice. Na druhou stranu autor hodně věcí vysvětluje. Používá poznámky pod čarou, které vám budou sloužit jako dobrý průvodce a rádce. V tomto případě musím ocenit to, že poznámky jsou vytištěny vždy dole na stránce, nikoli za kapitolou nebo až na konci knihy. Nemusíte neustále listovat. Podobně čtenářsky vstřícnou drobností je i zvláštní počítání stran. Jednak uvádí kladná čísla coby klasická čísla stránek, jednak záporná, která informují, kolik stránek ještě zbývá do konce. Dovolte mi vás v tomto duchu tedy informovat, že vám právě teď zbývají už jen dvě věty do konce této recenze. A v poslední větě znovu zopakuji, že publikaci Ekonomii dobra a zla Tomáše Sedláčka za sebe mohu doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEkonomie dobra a zla
Po stopách lidského tázání od Gilgameše po finanční krizi

Sedláček, Tomáš

65. pole, 2012

Napsat komentář