Smrt se setrvačností

Belsham_Inkoust
Většina detektivkových sériových zabijáků se ze smrti svých obětí raduje a užívá si ji až do samotného konce. Někdy se ale najdou i výjimky. To když je vlastní zločin jen prostředkem k tomu, jak ublížit někomu jinému. Pak se dá neodvratná smrt i lehce odložit.

Jak už jsme si řekli u ohlédnutí za prvním dílem trilogie Zloděj tetování s názvem Tatérka, server Audioteka.cz záhy nabídl i druhé pokračování nazvané Inkoust (Her Last Breath, 2019, česky 2020). Překlad Alžběty Ambrožové posloužil jako předloha pro načtení audioknihy Lucií Juřičkovou a Martinem Zahálkou.

Pojďme si hned na úvod připomenout, že trilogii Tatérka/Zloděj tetování napsala skotská autorka Alison Belsham. V roce 2016 uspěla v literární soutěži v rámci skotského festivalu detektivek a tím odstartovala svou zatím stoupající hvězdnou spisovatelskou kariéru. Na titul Tatérka (The Tatoo Thief, 2018, česky 2018) navázala dnes zmiňovaným druhým dílem Inkoust o rok později, tedy v roce 2019. Celou sérii prozatím uzavírá třetí kniha s názvem Balzamovač (The Embalmer, 2020, česky 2022), na jejíž zvukovou podobu se brzy také podíváme.

Pro ty, kdo ještě neslyšeli nebo nečetli Tatérku, jen připomenu, že tento detektivní příběh představil postavy tatérky Marni Mullinsové a policejního inspektora Francise Sullivana. Ti více méně společnými silami dopadnou pachatele série brutálních vražd. Oběti zahynuly „jen“ proto, aby si sběratel doplnil svou sbírku kérek od špičkových umělců. Naneštěstí je bylo třeba sejmout přímo z těl jejich nositelů. V Inkoustu na tuto pracovně/nepracovní spolupráci navazujeme. Mezi oběma zmíněnými hrdiny to stále jiskří v jakémsi nedotaženém zárodku intimního vztahu, který je nejednou dostane do spíše komplikované situace, aniž se jakkoli naplní. A Marnina zkušenost ze světa tatérské komunity znovu pomáhá Francisovi pochopit ty správné vazby mezi jednotlivými indiciemi. Jen tentokrát dostává zločin zcela jinou tvář. Oběti neumírají na místě, ale až následkem otravy způsobené infikovaným inkoustem, jímž jim pachatel potetovává různé části těl. První z obětí je přítelkyně Alexe, Marnina syna. A koho běžný policejní aparát považuje za hlavního a logického podezřelého? Francisovi dá hodně práce věci narovnat. Oč méně tetovacích detailů se v Inkoustu objeví, o to více napětí a akce v něm najdeme.

Jak to má u dobré série být, v případě Inkoustu se autorce podařilo přidat trochu na všem tom, co z dobrého příběhu dělá skvělý. Přihoďme i již ověřený a zkušený hlasový projev Lucie Juřičkové, prokládaný v nepravidelných vstupech krátkými promluvami Martina Zahálky v roli zloducha, a máme tu další strhující detektivku. Naslouchat těm dvanácti a půl hodinám (o dvě více než u Tatérky) znamená prožít jedno velké dobrodružství. Původních téměř čtyři sta stránek tištěné předlohy se ve zvukové formě transformovalo do sedmdesáti šesti souborů formátu mp3.

Příště na nás tedy čeká ještě díl třetí. Tajuplně znějící pojmenování Balzamovač slibuje další a nejspíš ještě napínavější případ, než jaké jsme dosud z úst Lucie Juřičkové slyšeli. A nebojte se, i na hluboký hlas Martina Zahálky znovu dojde.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeInkoust

Belshamová, Alison

Voxi, 2021

Napsat komentář