Psychologie pro zdraví

Zdraví a životní styl
Dnešní knižní tipy jsou zaměřeny na péči o nejen duševní zdraví. Žijete neustále ve stresu? Děláte vše hlavně pro ostatní a nezbývá vám čas na sebe? Změňte to! Buďte spokojení, šťastní a zdraví. Pomohou vám s tím čtyři následující knihy.

Ženy bývají často hodnoceny podle toho, jak vypadají. A kvůli tomu se snaží dosáhnout štíhlé postavy. Někdy to však není vůbec jednoduché. Hraje zde velmi důležitou roli i psychická pohoda. Nahlédněte do knihy Láskyplné hubnutí. Autorka vám ukáže, jak být spokojená sama se sebou.

Musím na sobě tvrdě makat, abych byla štíhlejší. Jenže já na to nemám čas, energii ani pevnou vůli. Musím jíst zdravě, počítat kalorie, kroky, které za den ujdu, a taky držet tu novou dietu, co právě teď všichni drží. Co kdyby to náhodou tentokrát vyšlo! Od zítřka už nesmím žádnou čokoládu, sladkosti a přejídat se po večerech. A neměla bych asi jíst ani to ovoce odpoledne, mléčné výrobky, už nic po páté večer, žádné sacharidy a možná bych měla raději držet půst a nejíst nic. Tak co mám vlastně jíst? Měla bych také meditovat, nestresovat se, mít se ráda a neřešit pořád jen to, jak vypadám. A hlavně bych si měla konečně srovnat v hlavě, co vlastně chci. Jenže jak se to dělá? A proč mi to pořád nejde? Protože volíte výkonový přístup, který většinou ženám nefunguje. 

Tahle kniha je mnohem víc než jen další návod na hubnutí, protože ji napsala žena, psycholožka a nutriční poradkyně. Je to komplexní průvodce pro ženy.
Kniha je pestrá, ubírá se různými směry, ale cíl má jen jeden – vás, spokojenou, zdravou a šťastnou.

Láskyplné hubnutí

Psychologický a výživový průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy
Autorka: Zuzana Douchová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-3018-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Láskyplné hubnutí vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

V současnosti žijeme v době výkonové. Všechno se zrychluje a zefektivňuje, abychom byly schopné fungovat co nejlépe. Oproti minulosti máme k dispozici moderní technologie, dostupné prostředky i informace. Už od dětství jsme hodnocené a oceňované za výkon. Za to, co všechno se dokážeme naučit, vytvořit, vykonat, udělat. Takže není divu, že se pak v dospělosti i naše sebevědomí a sebehodnota často odvíjí od našeho výkonu v podobě výsledků a čísel v tabulce, na bankovním účtu, seznamu vyřešených úkolů, číslu na váze nebo v počtu přátel či sledujících na sociálních sítích místo od jiných kvalit, které zajisté také máme.
Z našich životů se pomalu, ale jistě vytrácí kvalita čistého bytí na úkor výkonového dělání. Jen tak být a nic chvíli nedělat, být sám sebou bez potřeby hrát role, které od nás okolí i často my samy očekáváme. To je dnes považováno za ztrátu času, lenost, sobectví nebo zbytečný luxus, který si nemůžeme dovolit. Já to naopak považuji za nezbytnou součást léčby a prevenci řady civilizačních onemocnění, protože se ve své ordinaci denně setkávám s následky tohoto výkonového přístupu v podobě depresí, úzkostí, syndromu vyhoření, závislostí, přejídání, chronického stresu a nezdravého životního stylu. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Zuzana Douchová se věnuje psychologickému a výživovému poradenství, terapiím a koučování. Zaměřuje se na léčbu i prevenci nadváhy a obezity, poruch příjmu potravy, emočního přejídání, stresu, psychických a vztahových potíží. Vystudovala Univerzitu Karlovu, absolvovala certifikovaný výcvik Somatického koučování, akreditovaný kurz Poradce pro výživu a řadu dalších psychoterapeutických kurzů. Je také odbornou garantkou iniciativy Vím, co jím, lektorkou přednášek z oblasti psychologie, výživy a zdravého životního stylu a autorkou zdravých receptů, e-kuchařek a online kurzů. Věří, že naše fyzické a psychické zdraví je otázkou nejen našeho životního stylu, toho, co jíme, jak se hýbeme a jak se o sebe celkově staráme, ale také výsledkem našich emocí, myšlení a vztahů s druhými. Hlavně však vztahu, který máme sami k sobě.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Marija Schwarz je přesvědčena o tom, že veškerá lidská trápení mají své počátky v nitru člověka. Klade tedy důraz na nastolení vnitřní harmonie a klidu. Jak toho dosáhnout? To se dozvíte v knize Když duše promlouvá.

Jak projít těžkou životní krizí? Co je smysl života? Co dělat, když jsme znovu a znovu konfrontováni s pochybnostmi o sobě samých, nezdravými vztahy a chronickou únavou? Kdo si klade tyto otázky, hledá často odpovědi ve vnějším světě. Vnitřní harmonie však začíná v našem nitru. Tato kniha ukazuje, proč je v dnešní době tak důležité, abychom zklidnili příliš aktivní, navenek zaměřenou energii Jang, a dali v sobě prostor Jin, mírné, soucítící a přijímající energii. Jednoduchá cvičení pro rozvinutí empatie, jasné emoce, zaměřená pozornost a láska k sobě samým umožní, aby se probudily naše duševní síly. Naučíme se opět snášet ticho, uvolňovat tělesné a duševní blokády a harmonizací čaker podporovat/rozvíjet vnímavost a vnitřní vyrovnanost.

Když duše promlouvá

Cesta do vašeho nitra za zázračnou silou duše
Autorka: Marija Schwarz
Přeložila: Andrea Poldaufová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7593-404-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Když duše promlouvá vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Následující kniha je opět určena především ženám. Máte s ostatními lidmi zdravé vztahy? Nebo patříte k těm, které se raději vzdají svého štěstí ve prospěch lidí kolem vás? To je samozřejmě špatně. Vše podstatné na toto téma se dozvíte v knize Hrdinka v nás od Maureen Murdock.

Cyklický proces hledání použitelné, naplňující, moderní ženské identity nás provází po celý život. Slavná, stále znovu vydávaná kniha o této pouti, obohacená mnoha konkrétními příběhy, pracuje s jungovskými archetypy, mýty a sny. Zabývá se redefinováním ženské identity poté, co žena („hrdinka“) prošla identifikací s mužskou stránkou své osobnosti a má potřebu integrovat obě své součásti do autentického celku.
Cesta je rozdělena do několika fází: odmítnutí stereotypního ženství coby závislého, kontrolujícího a plného zuřivosti, ponoření do povědomé „cesty hrdinky“ s pomocí mužských spojenců, jejímž cílem je získat nezávislost, úspěch, peníze, prestiž, moc a úspěch, „období sucha“ následované sestupem do hlubin za hledáním temnější stránky ženství. Z toho vyplývá pochopení potřeby vyléčení nesouladu mezi matkou a dcerou, nové určení a ověření ženských dovedností a jejich integrace s mužskou stránkou z dřívější fáze cesty.

Hrdinka v nás

Růst ženy na cestě životem
Autorka: Maureen Murdock
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1862-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hrdinka v nás vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Některé ženy se chovají závisle, aby posílily partnerovo ego nebo aby jej chránily. Ve vztahu vládne nevyslovené pravidlo: aby muž byl silný, žena musí být slabá. Tento mýtus praví, že pokud se jeden z partnerů upozaďuje, druhý může být úspěšný – on má sílu za cenu její slabosti. Tento mýtus však nepanuje pouze v heterosexuálních vztazích. Naše hrdinka se vzdává sebe samé, aby druhý – manžel, kolega, milenec či dítě – mohl získat své já. Tento nevědomý „dar“ nebo sebeobětování druhým jí dodává pocit sebehodnoty a pomáhá zachovávat rovnováhu v systému. (str. 64)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Maureen Murdock je americká psycholožka, terapeutka a vysokoškolská profesorka. Napsala několik dalších knih na téma ženské identity.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Poslední kniha je určena všem, kteří chtějí pečovat o své zdraví v různých směrech. Dozvíte se z ní mnoho užitečných informací o tom, jak stres ovlivňuje náš život, jak se podílí na psychosomatických i chronických onemocněních, o vzniku závislostí či jakou roli hrají v psychologii digitální technologie.

Základní ideou této odborné monografie je snaha doplnit dosavadní publikace věnované psychologii zdraví o koncept reflektující tradiční pojetí, ale také přinést aktuální témata a poznatky zaměřené primárně na celostní pojetí zdraví.
Hlavní osou knihy jsou psychologické, biologické, psychosociální a spirituální aspekty zdraví, včetně reflexe současných vlivů digitálních technologií. Texty jsou nabízeny multidisciplinární perspektivou se zapojením odborníků z oblasti akademického výzkumu i aplikované praxe. Autoři se věnují tématům zdraví napříč různými obory, jako je psychologie, medicína, psychoterapie, adiktologie, filozofie, fyzioterapie, digitální technologie a mnoho dalších.

Kniha je určena nejen studentům humanitních věd, ale i široké odborné veřejnosti z oblasti psychosociálních oborů.

Psychologie zdraví

Biologické, psychosociální, digitální a spirituální aspekty
Autorky: Leona Jochmannová, Tereza Kimplová

Počet stran: 552
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-2569-2
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Psychologie zdraví vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Nemoc je často vnímána jako něco, co je možné vnějšími zásahy odstranit. Zapomínáme, že souvislost mezi stylem života a stresem má významný podíl na vzniku, rozvoji či udržování onemocnění. Působení každodenního stresu na neurobiologii organismu ovlivňuje imunitní reakce, souvisí se vznikem psychosomatických i chronických onemocnění. Mezi významné reakce související s dlouhodobým stresem a podmínkami vnějšího prostředí patří mimo jiné syndrom vyhoření, postihující zejména konkrétní profese. Stoupající trend chronických nemocí v posledních desetiletích souvisí s celkovou změnou životního stylu i stárnutím populace, významně přispívá k mortalitě a zatížení finančních rozpočtů v jednotlivých zemích. Výrazný vliv na výskyt chronických onemocnění mají také rizikové faktory spojené primárně s vědomým chováním (např. špatná životospráva). Často si neuvědomujeme negativní stránku mobility a dopravy v dopadu na celkové veřejné zdraví obyvatel. (str. 19)

Prohlédněte si celu ukázku.

O autorkách

Leona Jochmannová je klinická psycholožka a supervizorka. Působí na katedře psychologie FF Univerzity Palackého v Olomouci, kde rovněž vystudovala jednooborovou psychologii. Mezi hlavní oblasti jejího profesního zaměření patří problematika traumatu, poruch attachmentu a distančních forem odborné péče v psychosociálních oborech (hlavní řešitelka grantu TAČR). Je odbornou garantkou programu Dětství bez násilí a členkou výboru sekce Psychologie zdraví při ČMPS. Je autorkou nebo spoluautorkou řady odborných publikací, mezi které patří monografie Psychologie zdraví (2021), Trauma u dětí (2021), Psychicky zranené dieťa a možnosti intervencie (2018), Praxe dlouhodobých poradenských a seberozvojových skupin (2017), Krizové situace výchovy a výuky (2015) a kapitol v knize Dítě traumatizované v blízkých vztazích (In Matoušek, 2017).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Tereza Kimplová je psycholožka a vysokoškolská pedagožka na pozici vedoucí katedry pedagogické a školní psychologie PdF OU v Ostravě. Dlouhodobě působí také jako lektorka vzdělávacích a seberozvojových kurzů či se angažuje v projektech zaměřených na výzkum i aplikační rovinu. Absolvovala řadu akreditovaných odborných kurzů a především komplexní terapeutický výcvik v metodě biosyntetická psychoterapie. Prvky biosyntézy s nadšením využívá ve své pedagogické praxi pro budoucí pedagogy a student(k)y dalších oborů, při kterých je běžná práce s lidmi. V individuální terapeutické praxi se zaměřuje na provázanost tělesných a psychických procesů, na jedinečnost vnitřních zdrojů každého člověka. Kromě terapie slovem tak nabízí klientům také možnost práce s tělem, pohybem, dechem či hlasem. Tématem mohou být jak např. náročné životní situace, krize, psychosomatické obtíže, vztahy, tak i chuť k osobnostnímu rozvoji aj. Je rovněž autorkou knih pojednávajících o životě se zrakovým postižením (Jak žít s těžkým zrakovým postižením), publikací s orientací na partnerskou a manželskou psychologii či výzkumů z oblasti technického nadání a genderového přístupu k němu.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž duše promlouvá
Cesta do vašeho nitra za zázračnou silou duše

Schwarz, Marija

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizeLáskyplné hubnutí
Psychologický a výživový průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy

Douchová, Zuzana

Grada, 2022

zobrazit info o knizeHrdinka v nás
Růst ženy na cestě životem

Murdock, Maureen

Portál, 2022

zobrazit info o knizePsychologie zdraví
Biologické, psychosociální, digitální a spirituální aspekty

Jochmannová, Leona - Kimplová, Tereza

Grada, 2022

Napsat komentář