Jak jsem potkal ryby na psychedelický způsob

Chytani pstruhu v Americe
Absurditu, mystifikaci, fantazii, hravost a smysl pro paradox dokázal skloubit Richard Brautigan v jednom ze svých nejznámějších děl. Zkombinoval obrazy, historky a vzpomínky a nesourodý mix propojil motivem chytání pstruhů v Americe.

Teprve druhé vydání jedné z nejoriginálnějších knih Richarda Brautigana. Jedná se o volný sled krátkých textů, které mají společnou originální metaforiku a uvolněnou stavbu, je to sled obrazů, historek, vzpomínek a kaleidoskopických výjevů z bezcílného putování života na cestě, které spojuje neuchopitelný motiv „chytání pstruhů v Americe“. Chytání pstruhů v Americe je jednou meditativní poutí za studeným a živým živlem, jindy partnerem k rozhovoru a jindy zase postavou, o níž se dozvídáme z dálky a nepřímo jako o legendárním hrdinovi.
Trochu autobiografické líčení, trochu výlet do hloubky vlastní mysli, trochu festival imaginace, trochu Jak jsem potkal ryby na psychedelický způsob.

Ukázka z knihy

Worserwické horské prameny, to nebyla žádná sláva. Někdo dal přes potok pár fošen. Basta.
Potok se ucpal natolik, že vznikla veliká vana, a voda nahoře odtékala pryč přes fošny, vábena jako pohlednice do oceánu tisíce mil odtud.
Jak už jsem říkal, Worsewick nebyla žádná sláva, žádné nóbl lázně. Nestály tam luxusní hotely. U vany jsme našli starou kecku. (str. 54)

Chytání pstruhů v Americe

Autor: Richard Brautigan
Přeložila: Olga Špilarová

Počet stran: 156
Vazba: vázaná
Formát: 125×198 mm
ISBN: 978-80-257-2554-2
Doporučená cena: 228 Kč

 

 

Knihu Chytání pstruhů v Americe vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Richard Brautigan (1935–1984) byl originální americký prozaik a básník, spjatý s atmosférou 60. let, která přála odbourávání konvencí ve společnosti i v umění. Jeho texty vynikají osobitou obrazností, dějem i strukturou, řada z nich se tváří jako parodie žánrů brakové literatury, jenomže Brautigan klame tělem. Autor si získal až kultovní status a oblíben je i mezi českými čtenáři, zejména díky svému dílu V melounovém cukru (česky 1986). Nakladatelství Argo chystá reedice několika Brautiganových románů.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChytání pstruhů v Americe

Brautigan, Richard

Argo, 2018

Napsat komentář