Romány plné lásky a humoru

Romany-plne-lasky-a-humoru
Ať už dovolenou trávíte doma, v přírodě nebo třeba na pláži, nezapomeňte si k vlahým letním večerům přibalit také nějakou dobrou četbu. Dnes vám představíme šestici laskavých a humorných příběhů, které pohladí duši každého knihomila.

V domově důchodců čas plyne svým vlastním tempem. Rád přitom ponouká k přemýšlení a vzpomínání na dávno zesnulé příbuzné. Pobyt zde ale nemusí nutně vzbuzovat melancholickou náladu, zvlášť pokud jste aktivní důchodce se stejně akčními přáteli…

Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let

Členové klubu Staří-ale-ne-mrtví přivítali dva nováčky, aby zaplnili mezery, které zůstaly po Gritje a Eefje. Grietje Hendrik na uzavřeném oddělení pro pacienty trpící Alzheimerovou chorobou pravidelně navštěvuje, ona ho však nepoznává. Po těchto návštěvách Hendrik stále častěji přemítá o životě a smrti a myslí na svou milovanou Eefje, která mu velice chybí. „Láska má málokdy šťastný konec,“ zaznamená si. Hendrik se ale nevzdává! Se svými akčními přáteli obnoví po několikaměsíční pauze svůj anarchistický klub a podniknou řadu bláznivých výletů. Mimoto přicházejí s novým nápadem: vždy jednou za pár týdnů parta navštíví restauraci nabízející menu složené z lahůdek vybraných světových kuchyní. Ve svém deníku Hendrik dojemně a s laskavým humorem líčí další rok v domově důchodců.

Dokud se žije
Autor: Hendrik Groen
Přeložila: Lucie Doležilová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-8075-970-77-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Středa 31. prosince 2014

Podle statistik má pětaosmdesátiletý muž v tomto posledním dni roku zhruba osmdesátiprocentní šanci, že se dožije 31. prosince 2015. Vycházím ze statistik Národního kompasu zdraví. Budu se snažit ze všech sil, ale nestěžujte si, pokud se deník, se kterým zítra začnu, nedočká konce roku. Šance je jedna ku pěti. (str. 7)

Stáhněte si kompletní ukázku a přečtěte si recenzi prvního deníku aktivního seniora.

————————————————

Ulice městečka Yulethorpe zejí prázdnotou, ostatně jako každý podzim. Nová návštěvnice Klára Kristensenová, vyznavačka životního stylu hygge, však rozvíří zdejší ospalou atmosféru novými nápady. Potíž je ovšem v tom, že ne všem se taková rázná reformace místního klidu líbí…

Život zn. Hygge

Venkovské městečko Yulethorpe zažívá pošmourný, nevlídný podzim, a stejně tak zasmušilí jsou i jeho obyvatelé. Hlavní ulice je prázdná, většina krámků a obchůdků je zavřená, jediný hostinec bojuje o přežití. A vypadá to, že i poslední otevřený obchod, hračkářství, brzy skončí také, protože jeho majitelka už nemá energii bojovat s nezájmem zákazníků a pesimismem sousedů. V Yulethorpu to jde od desíti k pěti. Jenomže pak se v městečku jednoho dne objeví mladá Dánka jménem Klára Kristensenová.
Klára chce původně zůstat jen pár dní, aby si na vlastní oči prohlédla krásné, malebné okolí, které dosud zná jen z detektivního seriálu Vraždy v Midsommeru, který Dánové vyloženě milují. Shodou náhod se ale hned první večer seznámí s Luisou, excentrickou majitelkou hračkářství, která se právě impulzivně rozhodla, že sbalí kufry a odjede na delší dovolenou do Španělska. Slovo dá slovo, Klára se u Luisy ubytuje a domluví se s ní, že se bude starat nejenom o její domácí miláčky, ale pokusí se postavit na nohy i krachující obchod. Netrvá dlouho a díky jejím novým nápadům podle hygge, tedy skandinávského konceptu spokojeného života, a přátelské povaze se krámek stává středobodem celého městečka.
Pak se však v Yulethorpu nečekaně objevuje Luisin syn Joe. Matčin odjezd do ciziny ho zaskočil a mladá Dánka v domě jeho matky mu připadá podezřelá. Jako úspěšný londýnský burzovní makléř chce dát věci co nejrychleji „do pořádku“: obchod zavřít a spolu s domem co nejdráž prodat. Joeův život je pravý opak hygge – bez mobilu a laptopu se ani nehne, je pragmatický a výkonný a už dávno zapomněl, jaké to je radovat se z drobných životních potěšení, přírody a blízkosti přátel a rodiny. Kláře vůbec nerozumí a podezírá ji z postranních úmyslů. Copak někdo může pracovat tak tvrdě a „vykouzlit“ tolik pohody bez nároku na odměnu? Copak jen tak smaží po ránu dánské lívance a upřímně se raduje z východu slunce?
Joe a Klára nemají na první pohled téměř nic společného, přesto začne být brzy oběma jasné, že je k sobě něco přitahuje… Jenomže dokáže muž velkoměsta a tvrdého obchodu přistoupit na mnohem pomalejší, pohodovější a šťastnější styl života podle hygge – a dokáže se ještě opravdově zamilovat?

Autorka: Rosie Blakeová
Přeložila: Vanda Senko Ohnisková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-304-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Život zn. Hygge vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Když přišla blíž, okamžitě ji zaujala obří došková střecha, kterou podpíraly silné, bíle nalíčené zdi. Ručně napsaná cedulka v okně oznamovala „Ubytování se snídaní“ a Klára ucítila, jak se jí ulevilo. Vešla s batohem v ruce dovnitř a jen se modlila, aby měli volný pokoj. V duchu si už představovala steak s ledvinkovým koláčem, kterým se naláduje před plápolajícím krbem, zapije ho místním pivem, pak si bude chvíli číst a hup šup do teplé postele. To, co se nyní odehrávalo před jejíma očima, rozhodně nečekala. (str. 9, 10)

Prolistujte si celou ukázku.

Hlavní hrdinka knihy vyznává hygge, tedy šťastný způsob života. Tento styl vám blíže představí stejnojmenná kniha od autora Meika Wikinga. Úzce s tím souvisí rovněž jeho další titul Lykke, pojednávající o hledání a nalézání dobra okolo nás.

————————————————

Kamin Mohammadi už unavuje stresující zaměstnání a neustálý tlak, kterému je vystavená. Proto se rozhodne k razantnímu řešení – všechno opustí a se zlomeným srdcem odjede do Itálie. Během svého ročního pobytu však objevuje daleko víc, než očekávala.

Bella Figura

Pro milovníky knih Jíst, meditovat, milovat a Francouzky netloustnou
Mladá žena přijíždí do Florencie najít nový životní cíl a novou lásku…
Pokud vás okouzlily Jíst, meditovat a milovat či Francouzky netloustnou, tato kniha vás určitě dostane. Najdete v ní vše, co Florencie nabízí – jídlo, víno, lásku, přátelství, eleganci, zdraví, spiritualitu a v neposlední řadě také nápadité recepty na skvělá italská jídla. Každému přináší inspiraci, jak radostně žít.
Kamin Mohammadi opustila stresující zaměstnání v Londýně. Se zlomeným srdcem, nešťastná, nespokojená sama se sebou přijíždí do Florencie, kde jí přítelkyně po dobu jednoho roku přenechala starý dům. Během 12 měsíců objevuje Kamin krásu a radosti každodenního života. Postupně se učí žít jinak a vnímat každou chvíli všemi smysly. Pořádně se zamiluje, odmiluje, aby nakonec znovu propadla lásce, zbavuje se nadbytečných kilogramů, získává ležérní nadhled a sebejistotu.

Jíst, milovat a žít po italsku
Autorka: Kamin Mohammadi
Přeložila: Kateřina Harrison Lipenská 

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-735-9566-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Bella Figura: Jíst, milovat a žít po italsku vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Když jsme jednoho parného dne ležely pod olivovníkem, Christobel navrhla, že bych mohla nějaký čas bydlet v jejím bytě ve Florencii a napsat knihu, o které jsem snila. Tehdy jsem se jen zasmála – je to sice krásný sen, ale od mé reality strašně daleko. Mám přece pořádnou práci, která mě drží v Londýně, a mám toho moc, než abych mohla jen tak odjet.
A pak, jen pár měsíců nato, jsem o svou pořádnou práci přišla a z bytu mě vyhodili. Dokonce i kočka mě opustila, jednou prostě vylezla oknem a už se nevrátila. (…) (str. 14)

Pokračujte ve čtení ukázky.

————————————————

Bohyně osudu ze Salonu d’Amour je zpět a ve svém kadeřnictví znovu provádí zázraky na počkání – a to nejen v podobě účesů. Kdyby však takový zázrak dokázala uplatit i na maminku svého nastávajícího, s níž shodou okolností musí sdílet stejný dům, všechno by bylo mnohem jednodušší…

Příšerné tchyně

V pohádkách jsou macechy zlé. A i ve skutečném životě není dobré se jim podřizovat. O tom je Angelika Lagermark přesvědčena. Ze zkušenosti.
Před šesti měsíci chytila Angelika svatební kytici, a teď se nemůže dočkat svatby. Ale Angelika má pochybnosti. Je Magnus ten pravý? Jeho matka Judith, která se po nehodě ve vlastním bytě k Angelice nečekaně přestěhovala, rozhodně není spolubydlícím, jakého Angelika chce. Život je boj. Angelika nikdy neměla děti, po kterých strašně toužila, ale když jí do života vstoupil malý Folke, dostala šanci být jeho dospělým vzorem. Folke trpí selháním ledvin a potřebuje transplantaci. Ale najít dárce není snadné. A jak mluvit s dítětem, které klade závažné otázky týkající se smrti?
Angelika se svou sestrou mají na Gotlandu dvě zavedené kadeřnictví, ale ve skutečnosti mají jiný cíl: pomáhají lidem najít lásku. Setkáváme se s Egilem, který trpí posttraumatickým syndromem, protože jeho přítelkyně mu oznámila, že by si měli dát pauzu a získat nové zkušenosti. Nyní Egil dává každý týden do místních novin inzerát pod pseudonymem „Nezkušený“ a hledá ženy, které ho naučí umění lásky. Určitě potřebuje pomoc.
To, že se jdete nechat ostříhat do Salonu lásky, nikdy není náhoda. A nikdy není příliš pozdě na to najít lásku. Angelika vám již vychází vstříc!

Autorka: Anna Jansson
Přeložila: Adriana Kubrychtová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7390-735-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Příšerné tchyně vydalo nakladatelství Omega.

Ukázka z knihy

Přála bych si, aby se dnešní večeře vydařila. Vymyslela jsem speciální menu. Nejprve se budou podávat chlebíčky s krevetami, avokádem, cherry rajčátky z mé zahrady s domácí majonézou a čerstvými bylinkami. Hlavním chodem je chřest s gratinovanou šunkou. Později si dáme kávu s koláčem a třešňovým likérem. Koláč jsem upekla podle prababiččiny staré receptury z křehkého těsta s třešněmi naloženými v rumu. Kolem dokola se položí věnec zelené, jemně pečené mandlové hmoty, aby koláč vypadal jako ptačí hnízdo. Je to můj nejoblíbenější dezert vůbec. Brzy bude načase připravit letošní třešňový likér do láhví. (str. 15)

Vydaří se první setkání s možnou budoucí tchyní? Zjistěte to! A nezapomeňte si přečíst recenzi také na první díl této laskavé knižní série.

Pokud vás kniha zaujala, neváhejte a zkuste ji vyhrát v naší soutěži!

————————————————

Následující příběh není jen o lásce mezi otcem a dcerou, ale také o smíření se se smrtí a bolestí. Přijmout obojí však není snadné. Někdy nás totiž drazí opustí tak rychle, že jim nestihneme říct ani to nejdůležitější: Mám tě ráda.

Jsi jako slunce

„Tento příběh není o mém tátovi a zároveň i trochu je. Ale především je to příběh všech dcer, které tragicky přišly o své otce a nedokázaly se s tím vyrovnat, smířit, přijmout smrt milovaného člověka. Je smutný, protože jsem ho – po delší pauze – psala jako první po tom, co od nás táta navždy odešel. Vepsala jsem do něj svůj žal, smutek, bolest. Současně je to však příběh plný zvratů, překvapení… a lásky.“ Rozpláču se. Ani nevím přesně proč. Jestli proto, co řekl o tátovi, o mně, nebo kvůli vzpomínce, která mi bleskla hlavou. Tak jasně, že přímo slyším tátův hlas. Jsi jako slunce. Když jsi šťastná nebo něčím nadšená, rozjasníš všechny kouty. Radost na tebe pohledět. Jsi jako slunce, zní mi znovu a znovu v hlavě… a já… brečím. Myslela jsem, že mi to už nikdo nikdy neřekne. Jsi jako slunce… a teď to vyslovil Lukáš. Je to tak silné, až mi to vyráží dech. Pláč se stal součástí mých dní a já přestávám věřit, že se to někdy změní. Nechci, aby se na tátu zapomnělo, nechci… na druhou stranu, kdykoliv o něm mluvíme, tak se rozpláču. Protože o něm mluvíme v minulém čase. Ta konečnost mě děsí. Ale občas sklouzneme do přítomného času, jako by tu byl. A to je ještě horší. Protože si jakoby nanovo vždycky uvědomím pravdu…

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-8111-459-5
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Jsi jako slunce vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Když zazvoní telefon, zvednu ho a s úsměvem se ozvu: „Tak na co jsi zapomněl?“
„Táta!“ vyjekne máma a v hlase má něco šíleného. Neznámého. Okamžitě se mi rozbuší srdce, ale vzápětí se uklidňuju. Přece mi před deseti minutami volal.
„Nerozumím. Co je s tátou?“
„Spadnul!“
„Mami, klid,“ snažím se ji uklidnit, i když bych to už sama potřebovala. „Jak spadnul? Co ho bolí?“
„Leží a nereaguje,“ kvílí máma.
„Cože?!“ vykřiknu a letím do předsíně. (…) (str. 11)

Začtěte se také do některých dalších autorčiných knih, například Rozbitého štěstíNikdyPozlátkaTouhy či Cukru a soli.

————————————————

Někdo lékařům nemůže přijít na jméno, jiný si bez nich nedokáže představit život, ale většina z nás k nim někdy musí tak jako tak zavítat. Adam Kay pracuje jako lékař. Bohužel hned na začátku své praxe zjišťuje, co všechno ho ve škole nenaučili a co mu raději ani neřekli.

Bude to bolet, doktore?

Tuto knihu užívejte 3x denně. Smích léčí!
Kniha, která vás přesvědčí, že humor a bolest patří k sobě.
Vítejte ve světě, kde je 97hodinový pracovní týden. Vítejte ve světě, kde se dělají rozhodnutí o životě a smrti. Vítejte ve světě s nepřetržitou tsunami tělesných tekutin. Vítejte ve světě, kde vyděláváte míň než automat na nemocničním parkovišti. Dejte sbohem svým přátelům a vztahům. Vítejte v životě mladého lékaře.

Když Adam Kay poprvé vkročil na nemocniční oddělení, rázem si uvědomil, že na medicíně je neučili spoustě věcí… Jeho deníky z první linie státního zdravotnictví – potají nadrápané po dlouhých nočních šichtách, nekonečných dnech a prošvihnutých víkendech – jsou střídavě legrační, děsivé a srdcervoucí. Dočista bez zábran v nich popisuje, jaké oběti přinášel ve své době na oltáři vlasti.
V knize se dočtete vše o životě mladého lékaře, a také pár věcí, které byste raději ani vědět nechtěli. A ano, může zanechat jizvy.

Tajné deníky mladého lékaře
Autor: Adam Kay
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 240
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-8075-653-07-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Bude to bolet, doktore? vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Úterý 9. listopadu 2004

Ve tři ráno mě vzbudilo pípání. Za tři směny poprvé, co jsem si na půl hodinky zdřímnul. Mám předepsat prášky na spaní pacientovi, jehož spánek je očividně důležitější než můj. Mé schopnosti jsou v tom směru větší, než jsem myslel – přicházím na oddělení, jen abych zjistil, že pacient už spí. (str. 21)

Více humorných deníkových záznamů na vás čeká v delší ukázce.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNový tajný deník Hendrika Groena, 85 let
Dokud se žije

Groen, Hendrik

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeŽivot zn. Hygge

Blakeová, Rosie

Jota, 2018

zobrazit info o knizeBella Figura: Jíst, milovat a žít po italsku

Mohammadi, Kamin

Metafora, 2018

zobrazit info o knizePříšerné tchyně

Jansson, Anna

Edice Knihy Omega, 2018

zobrazit info o knizeJsi jako slunce

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2018

zobrazit info o knizeBude to bolet, doktore?

Kay, Adam

Jota, 2018

Napsat komentář