Průvodce historií čísla π

Navarro_Tajemne pi
Většina z nás ho zná jako číslo 3,14 a dál už nepátrá. Jak to ale pokračuje? Nechte se provést bohatými a zajímavými dějinami čísla π, poznejte poutavé příběhy matematiků a objevte nečekané odkazy ve světě umění.

Tři celé čtrnáct, patnáct, devadesát dva… víte, jak je to dál? Snad žádné jiné číslo v historii matematiky nevyvolalo tolik rozruchu jako poměr obvodu kruhu a jeho průměru. Tato kniha vás příjemným způsobem provede historií čísla π, příběhy matematiků, kteří jej studovali, praktickými aplikacemi i jeho odrazy ve světě kultury a umění. Dozvíte se něco o transcendenci, nekonečných řadách i řetězových zlomcích, ale na řadu přijde i Shakespeare, Malý princ či králičí populace. Všechna dosud objevená tajemství, zvláštnosti a překvapení nejznámějšího a nejstudovanějšího čísla na světě shrnutá do jedné publikace.

 

Tajemné Pí

Lze udělat kvadraturu kruhu?
Autor: Joaquín Navarro
Přeložila: Marie Rákosníková

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7363-845-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Tajemné Pí vydalo nakladatelství Dokořán v edici Matematický svět.

 

Ukázka z knihy

Poté co jsme prozkoumali vlastnosti π a došli k tomu, že je transcendentní, je jasné, že jakékoli pokusy o kvadraturu kruhu jsou marné. Ovšem v době před Lindemannem existovalo mnoho lidí, kteří byli v dobré víře do hledání velmi zapálení a přicházeli často s rozumnými aproximacemi. Většina lovců nových čísel π se vlastně snažila původně provést kvadraturu. Slovy jednoho tehdejšího vtipálka, byli zasaženi nakažlivou nemocí jménem morbus cyclometricus, která nutí nakažené pídit se po kvadratuře kruhu. Typický „kvadraturista“ je muž středního věku s pramalou znalostí matematiky, v logice slabý a osamělý člověk, který nechápe význam slova „nelze“, je přesvědčen o důležitosti tohoto problému i o odměně, kterou by měl dostat, a aby toho nebylo málo, je také plodným katalogizátorem a spisovatelem. Není to rozhodně lichotivý popis, ale je pravdivý. (str. 58)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edice Matematický svět

V této řadě nakladatelství Dokořán dále vyšly odborné knihy Neeukleidovské geometrie, Čtvrtý rozměr a Prvočísla.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemné Pí
Lze udělat kvadraturu kruhu?

Navarro, Joaquín

Dokořán, 2018

Napsat komentář