Román nejen o smíchu a zapomnění

Kniha smichu a zapomneni
Milana Kunderu zajisté není potřeba představovat. Na pultech knihkupectví se objevilo druhé vydání jeho díla Kniha smíchu a zapomnění. Hlavní hrdinkou i posluchačkou je postava Taminy, kolem které se točí všechny příběhy…

Celá tato kniha je román ve formě variací. Jednotlivé oddíly následují po sobě jako jednotlivé úseky cesty, která vede dovnitř tématu, dovnitř myšlenky, dovnitř jedné jediné situace, jejíž pochopení se mi ztrácí v nedohlednu.
Je to román o Tamině, a ve chvíli, kdy Tamina odchází ze scény, je to román pro Taminu. Ona je hlavní postavou i hlavním posluchačem a všechny ostatní příběhy jsou variací jejího příběhu a sbíhají se v jejím životě jako v zrcadle.
Je to román o smíchu a o zapomnění, o zapomnění a o Praze, o Praze a o andělích. Ostatně není to vůbec náhoda, že mladík, jenž sedí u volantu, má andělské jméno Rafael.

Ukázka z knihy

V únoru 1948 vystoupil komunistický vůdce Klement Gottwald na balkon pražského barokního paláce, aby promluvil k tisícům občanů zaplnivším Staroměststké náměstí.
Byl obklopen svými soudruhy a těsně vedle něho stál Clementis. Poletoval sníh, bylo chladno a Gottwald byl prostovlasý. Starostlivý Clementis sundal svou kožešinovou čepici a posadil ji Gottwaldovi na hlavu. (str. 11)

Kniha smíchu a zapomnění

Autor: Milan Kundera

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7108-367-2
Doporučená cena: 352 Kč

 

 

Knihu Kniha smíchu a zapomnění vydalo nakladatelství Atlantis.

O autorovi

Kundera_MilanMilan Kundera (* 1. dubna 1929, Brno) je francouzský spisovatel českého původu, básník, dramatik, esejista a překladatel. Autor odmaturoval na gymnáziu v Brně, studoval na Filozofické fakultě UK literaturu a estetiku. Studium však nedokončil, a po dvou semestrech přestoupil na FAMU, kde začal studovat filmovou režii a scenáristiku. Po zakončení studia vyučoval světovou literaturu. Začínal vyučovat jako asistent, přes odborného asistenta, až po docenta. Milan Kundera v roce 1975 emigroval do Francie, kde vyučoval na univerzitách v Rennes a Paříži. V roce 1979 byl zbaven československého státního občanství, a v roce 1981 získal občanství francouzské. Do vlasti se vrací pouze minimálně, a své texty píše nyní výhradně francouzsky. Autor získal mnohá světová ocenění, a dokonce byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu.
Výběr z autorových děl: Směšné lásky, Nesnesitelná lehkost bytí, Nesmrtelnost, Žert, O hudbě a románu, Jakub a jeho pán, Monology, Člověk zahrada čirá či Život je jinde (naše recenze).

Zdroj informací a fotografie: bux.cz

Chcete o autorovi zjistit více? Nahlédněte také do našeho medailonu.


atlantis-logoNakladatelství ATLANTIS je brněnské nakladatelství, které vydává původní českou tvorbu a překlady světových autorů. Vydávání svého díla svěřili Atlantisu Milan Kundera, Ludvík Kundera, Petr Kabeš, Zdeněk Rotrekl, Ludvík Vaculík, ze zahraničních autorů Günter Grass.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha smíchu a zapomnění

Kundera, Milan

Atlantis, 2017

Napsat komentář