Francie na talíři

Francouzska_venkovska_kuchyne_nahled
Zavítejte do francouzské vinařské oblasti Médoc, ve které se odehrávají příběhy knihy, a hlavně kde se vaří vynikající jídlo. Působivá kniha Francouzská venkovská kuchyně vás jistě nadchne.

Nakladatelství Omega se od září může pyšnit další skvělou kuchařkou: Francouzská venkovská kuchyně – pokrmy a příhody z vesnice na vinicích. Kulinářské dílo rovněž vypravuje o rodině Thorisson a starousedlících z tamní vinařské vesnice, především ale obsahuje mnoho lahodných receptů.

Zámek na Rue de Loudenne č. 1 (ukázka z knihy)

Postavte obývací pokoj dříve než kuchyni, a dům je v troskách.“
francouzské přísloví, hrabě z Neufchâteau

Autorka Mimi Thorisson touto knihou volně navazuje na svůj kuchařský debut A Kitchen in France. Ve své vlasti je oblíbenou bloggerkou. Spolu s islandským manželem Oddurem, jejich sedmi dětmi a čtrnácti psy se nedávno přestěhovali do opuštěného zámku na Rue de Loudenne č. 1, jenž kdysi býval vyhlášenou restaurací. Zámek je natolik okouzlil, že se rozhodli jeho někdejší gurmánský věhlas obnovit. A spolu s tímto počinem vznikla kniha inspirovaná jejich zážitky ze Saint Yzans de Médoc, kde se zámeček nachází.

Mezi množstvím kuchařek o zdravém životním stylu, bio, raw, vegan, paleo a jim podobných se Francouzská venkovská kuchyně skví jako báječný ostrůvek klasiky. Ne nadarmo je Francie kolébkou michelinských hvězd. Skoro to vypadá, že co se kuchařského umění týče, mají Francouzi talent od přírody. Na svou kuchyni jsou patřičně hrdí a těžko byste v Evropě hledali větší labužníky. Každá rodina má svůj vlastní recept na nejlepší cibulačku. Ano, zní to trochu nafoukaně. Až si ale uvaříte pár receptů z této knihy, zjistíte, že právem.

francouzska_venkovska_kuchyne_jidelna

Jídelna, ve které autorka pořádá četné kuchařské kurzy (ukázka z knihy)

Hned v úvodu kuchařky se dozvíte o autorčině rodině, zámku Saint Yzans a něco málo o historii vesnice. Následují recepty, jež autorka rozděluje do obvyklých kategorií: svačinky, předkrmy, nápoje, hlavní chody, rodinné večeře, přílohy a nakonec úžasná část věnovaná dezertům. Narazíte však také na kapitolu se zvláštním názvem Pokrmy personálu. Mimi Thorisson dříve pracovala v mnoha restauračních zařízení a tato část je tudíž jakýmsi vzpomínáním na onu dobu. Čtenářům předkládá jednoduché a rychlé pracovní obědy, které jsou inspirovány všedními pokrmy jejích někdejších kolegů.Na začátku každé kapitoly autorka vypráví tematický příběh. Čas od času je kniha ozvláštněna krátkým pojednáním, například o aperitivech, digestivech či sýrech. Opravdu vydatnou pasáž potom tvoří část zvaná Poznámky o víně, která je součástí kapitoly s hlavními chody a jež pochází z pera autorčina manžela, Oddura Thorissona. Bez ní by byla kniha o mnoho ochuzena, protože, co si budeme povídat, Francouzi konzumují víno i ke zmrzlině. Proto také v knize nechybí doporučení správného druhu vína téměř ke každému receptu.

francouzska_venkovska_kuchyne_tarte_tatin

Francouzská klasika: Tarte tatin (Jablečný karamelový koláč) (ukázka z knihy)

Kuchařka mne vskutku uchvátila. Má krásný design stránek a fotografie Oddura Thorissona jsou neobyčejně živé. Fotograf využívá světlo a kontrast, aby docílil nostalgické atmosféry snímků (tak trochu saudkovský styl), což jen přispívá k ještě působivějšímu dojmu.

Ani složením receptů mě kniha nezklamala – jsou typicky francouzské a je k nim zapotřebí velkého množství vína, smetany a samozřejmě másla (bohužel, vzhledem k aktuální ceně v Česku). Co mi ale velmi chybělo, bylo vysvětlení fracouzských pojmů. Kvůli autentičnosti je kniha protkána množstvím kulinářských názvů, což by se dalo očekávat – lajkovi však nic neřeknou. Například takové foie gras zní sice nadmíru noblesně, ale až slovník by vám prozradil, že jde pouze o tučná játra. Absence českého překladu, alespoň jako dodatek v závěru, činí knihu těžko pochopitelnou mnoha čtenářům. Řešením by snad mohly být prázdné listy pro poznámky na konci knihy, kam by se pojmy daly vypsat. Já to tak tedy rozhodně udělám. Přestože je Francouzská venkovská kuchyně skutečně povedenou knihou, nelze ji, vzhledem k poznámkám uvedeným výše, doporučit univerzálně všem. Určitě se nejedná o kuchařku psanou jednoduchým jazykem pro začátečníky. Avšak ty z vás, kteří se v kuchyni již neztrácí, by si mohla skutečně získat. A milujete-li (jako já) francouzské pokrmy, bude pro vás „ta pravá ořechová“.

Receptů jsem vyzkoušela již několik – a to i ty natolik otřepané (takřka klišé), jakými jsou cibulačka či sendvič Croque-Madame. Zkusila jsem i vynikající dýňové lívance se šalvějovým máslem nebo lesní koláč z Médocu. Se čtenáři bych se ale chtěla podělit o svůj rýžový nákyp. Zní to příliš všedně? Nenechte se zmást: vanilkový se slaným karamelem je mezi ostatními nákypy aristokratem. Tato delikátní kombinace je dosud mým favoritem č. 1.

francouzska_venkovska_kuchyne_nakyp

Vanilkový rýžový nákyp se slaným karamelem

Bylo by nejspíš vhodné podělit se také o recept. Raději bych ale čtenářům věnovala jedno krátké zamyšlení od Mimi Thorisson:

POTRAVA A DEZERT

To první existuje, protože ho mít musíme, protože to potřebujeme. Potrava je sice často vynikající, ale zároveň je podstatnou složkou, bez níž nemůžeme žít. Dezerty jsou něčím, co si dáváme, protože chceme. Právě v tom je ten rozdíl a díky němu mají mnohem jednodušší život. Proto si s nimi nikdy nedělám starosti.

Hosté v restauraci vrátí nedovařené nebo převařené maso.
Vrátí víno.
Ale vrátil někdy někdo dezert…?
Nemyslím si.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrancouzská venkovská kuchyně
Pokrmy a příhody z vesnice na vinicích

Thorisson, Mimi

Edice Knihy Omega, 2017

Napsat komentář