V hlavní roli láska

valentine
Láska kvete v každém věku napříč historií i nejrůznějšími místy. Pohodlně se usaďte a nechte se v tomto nepříznivém počasí zahřát milostnými vzplanutími v těch nejnovějších romantických příbězích, které vám dnes představíme. 

První román nás zavede do jednoho parného léta na konci 19. století. Jako ústřední postava zde vystupuje slavný umělec Vincent van Gogh a dcera jeho lékaře, doktora Gacheta. Ačkoliv se pravděpodobně jedná o příběh fiktivní, jeho kulisy jsou místy až bolestně reálné a velmi překvapivé.

Valčík stromů a nebe

Auver-sur-Oise, léto 1890. Marguerite Gachetová je mladá dívka, dusící se v krunýři zvyklostí, který ženy konce devatenáctého stolení musejí nosit. Stane se poslední láskou Vincenta Van Gogha. Jejich setkání jim nadobro zpřevrací životy. Jean-Michel Guenassia nám předkládá překvapivou verzi tohoto období.
Co kdyby doktor Gachet nebyl věrným zastáncem impresionistů, ale naopak jejich chamtivým a ješitným odpůrcem? Co kdyby jeho dcera byla příliš vášnivá a příliš zamilovaná? Co kdyby Van Gogh nespáchal sebevraždu? A co kdyby část jeho obrazů vystavených v Musée d´Orsay byla falešná? Autor na základě nejnovějších poznatků o umělcově životě klade spoustu otázek. A nachází na ně nečekané odpovědi, které nám předkládá s vypravěčskou bravurou a dokumentaristickou věrohodností, jaké známe z Klubu nenapravitelných optimistů.

Autor: Jean-Michel Guenassia
Přeložila: Iveta Šimpachová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 157×213 mm
ISBN: 978-80-257-2224-4
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Valčík stromů a nebe vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Složila jsem maturitní zkoušku s pochvalou zkušební komise a nyní se doma koušu nudou. Každý den je jednotvárnější než druhý. Nemám se čím rozveselit, nemám žádnou naději, kromě té, že skončím jako měšťka zavřená ve svém salonu, odkud budu kontrolovat služku, zda dobře setřela prach z nábytku nebo připravila jídlo, které patřičně uspokojí onoho jedince, jemuž mě otec dá za manželku. Pro mé dobro, samozřejmě. Ale jako na potvoru se ten, k němuž mě připoutá otcova touha, bude starat především o své vlastní.

Existuje jediné řešení, a sice zmizet jako zločinec. Tuším, že až se toho bláznovství dopustím, nečeká mě vůbec jednoduchý osud. Ovšem zůstanu-li, pak dozajista zemřu. Zpočátku šílený nápad cesty do Ameriky se postupně stává mým spasením. Navzdory všem překážkám a nástrahám, které jen tuším, v sobě tohle dobrodružství nese spoustu naděje. Budu ale mít dost sil, abych všechny hrozby bez úhony překonala? Nabízejí se jen dvě možnosti: (…) (str. 23)

O autorovi

Jean-Michel Guenassia se narodil roku 1950 v Alžíru. Vystudoval práva v Paříži a pracoval jako advokát u tamějšího Odvolacího soudu. V roce 1980 se začal živit scenáristikou. Napsal řadu scénářů k celovečerním fi lmům a několik divadelních her. V roce 1986 vydal detektivní román Za sto milionů, který byl následně převeden do fi lmové podoby. V roce 2002 se rozhodl, že napíše „román svého života“, vzdal se veškerých vedlejších činností a následujících šest a půl roku pracoval pouze na knize Klub nenapravitelných optimistů. Když román v roce 2009 konečně vyšel, okamžitě si získal přízeň kritiků i běžných čtenářů a získal tzv. menší Goncourtovu cenu, Prix Goncourt des Lycéens, cenu čtenářů měsíčníku Notre Temps a několik dalších literárních cen. Dlouho očekávaný druhý román Vysněný život Ernesta G. ve Francii vyšel na podzim roku 2012. A další následovaly. Jde o romány Stoprocentní riziko (Argo, 2015), Nezmar (Argo, 2016) a v tomto roce i Valčík stromů a nebe.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Za čtyři desetiletí svého života si Samantha vytrpěla už hodně. Nyní ale dostala další šanci. Svoje americké obydlí nedávno vyměnila za dům v malebném městečku na jihozápadě Francie, kde začíná znovu. Zvládne se sblížit s dětmi svého nového manžela a překonat všechna úskalí, která tam na ni čekají?

Láska, jídlo a faux pas: Jak vytvořit francouzskou rodinu

Příběh lásky Samanthy a Jeana-Luka z knihy Sedm dopisů z Paříže pokračuje…
Vezměte jednoho francouzského vdovce, jeho dvě děti a přidejte městskou holku z Chicaga, to všechno dejte do malého městečka v jihozápadní Francii. Pořádně protřepejte… a voilà: dostanete smíšenou francouzsko-americkou rodinu, ve které se všem dramaticky změní život.
Když se Samantha vznášela na obláčku novomanželského štěstí, nemohla se dočkat, až se odstěhuje do Francie a začne nový život s novým manželem Jeanem-Lukem a s jeho dětmi. Ale skoro od první chvíle si začala uvědomovat, že v jejím novém domově je spousta věcí – včetně zablešených koček, podrážděných puberťáků a jazykové bariéry –, se kterými nepočítala.
A tak se ze všech sil snaží cítit se jako doma a říká si, kdy asi konečně začne její vysněná francouzská pohádka, a není si jistá, jestli to všechno zvládne. Ale když máte druhou šanci na nový život a lásku, přece to jen tak nevzdáte.
Tato kniha je dojemným a humorným příběhem o tom, že i navzdory střetu dvou různých kultur a z toho plynoucím nedorozuměním se nakonec dá vytvořit šťastná rodina.
Nádherný příběh ze života doplněný lahodnými recepty.

Autorka: Samantha Vérantová
Přeložila: Sabina Čechová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7565-183-9
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Láska, jídlo a faux pas: Jak vytvořit francouzskou rodinu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Neuvědomila jsem si, jak mi upřímná omluva může změnit život… k lepšímu. V srpnu 2009 jsem se odvážila jít za hlasem svého srdce a odletěla jsem do Francie, abych se s ním setkala. Pouto mezi námi se okamžitě obnovilo, stejně jako když jsme se v roce 1989 setkali poprvé.
Když jsme vyřídili všechno nezbytné papírování, byli jsme v květnu 2010 oddáni během pětiminutového obřadu na místní radnici ve Francii. Náš sňatek jsme pak konečně oslavili s rodinou a přáteli v domě mých rodičů v Kalifornii 24. července.
Život a láska byly opravdu plné dobrodružství.
Tak ať to dobrodružství začne. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Samantha Vérantová je amatérská znalkyně vína závislá na cestování a odhodlaná, i když někdy velice nekonvenční, šéfkuchařka. Žije v jihozápadní Francii, kde se může věnovat všem svým zálibám, provdaná za přitažlivého Francouze, raketového vědce, kterého potkala v roce 1989, ovšem na další setkání (a také společný život) si museli počkat ještě dvacet let. Jejich první i opětovné setkání popisuje také v knize Sedm dopisů z Paříže (Jota, 2015).

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota

————————————————

Z Francie se přesuneme více na východ, konkrétně na území Japonska na počátku 15. století. Hannah, jakožto černá pasažérka na lodi, prchá před povinností provdat se za muže, kterého nechce. A pak narazí na Tara – přitažlivého samuraje, z něhož nemůže spustit oči. Jak tento střet dvou naprosto odlišných osob dopadne?

Šarlatové kimono

Samuraj Taro zahrnuje Hannah, tajemnou cizinku s rusými vlasy a zelenýma očima, přepychem a láskou. Vášeň, s níž prahne po dívce z tak odlišného světa, mu nebezpečně komplikuje život. Taro stojí před nevyhnutelnou volbou: má zachránit sebe, nebo svou lásku?

Autor: Christina Courtenaysarlatove_kimono

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-531-6
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Šarlatové kimono vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Říkáš, že umíš vařit?“ Urovnával nepořádek na stole, ale po těch slovech se prudce obrátil k Hannah. „Hmm… Pořádné jídlo by byla příjemná změna.“ Zamyšleně bubnoval prsty o desku stolu. „Pouvažuju o tom. Teď se otoč ke zdi a sundej si vestu.“

Hannah zpanikařila. Olízla suché, popraskané rty a rozpačitě polkla. „Vestu?“

„Protože nemáš špetku zdravého rozumu, musím ti nějaký do té tvé střapaté hlavy vtlouct,“ vysvětlil Rydon. Zvedl se ze židle a začal si odepínat opasek. „Udělej, co říkám!“ rozkřikl se.

Hannah se zděsila. Jestli bude muset sundat i košili, hned vyjde najevo, že je žena. Než však mohla domýšlet dál, Rydon už stál za ní. Vytáhl jí košili z kalhot, a jedním škubnutím ji uprostřed roztrhl. Hannah si křečovitě tiskla ruce k hrudi, aby košile nesklouzla z ramen.

„Jako součást trestu si ji pak zašiješ,“ zavrčel Rydon.

Hannah zavřela oči a zaťala zuby. Oprava košile bude ten lehčí trest. (str. 2, 3)

Celou ukázku najdete online na webu nakladatele.

————————————————

Stejně jako v případě malíře Van Gogha, kdy autor umně kombinoval skutečné reálie s fikcí, v následujícím příběhu tomu není jinak. Začtěte se do vyprávění o tom, jak mezi dcerou slavného dramatika a autorem kultovního románu vznikl krátký, avšak velmi intenzivní vztah, který Jerryho Salingera poznamenal na zbytek života…

Oona & Salinger

Setkají se ve slavném newyorském Stork Clubu v roce 1940. Šestnáctiletá Oona O’Neill je zavržená dcera největšího amerického dramatika, jedenadvacetiletý Jerry Salinger budoucí autor kultovního románu Kdo chytá v žitě. Jejich nevinný, avšak citově velmi intenzivní románek trvá jen krátce, Salingera však poznamená na celý život. Bláznivé večírky americké zlaté mládeže plné slavných jmen, nezkrotné spisovatelské ambice, sny o herecké kariéře v Hollywoodu a Oonin šťastný sňatek s Charliem Chaplinem ostře kontrastují s hrůzami druhé světové války za oceánem, jež prožívá na vlastní kůži Jerry. Frédéric Beigbeder vypráví opomíjený milostný příběh ze života svého oblíbeného autora formou nespoutaně hravé směsice historických skutečností a fikce. Jeden z nejvydařenějších autorových románů je prodchnut výjimečným obdivem ke slavným hrdinům a nakažlivě upřímným milostným opojením, přičemž nepostrádá autorův nezaměnitelný humor.

Autor: Frédéric Beigbeder
Přeložila: Linda Štencová

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7407-367-0
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Oona & Salinger vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka z knihy

J. D. Salinger přišel k jejich stolu. Držel se stále trochu přikrčený, aby příliš nevyčníval z davu. Nejenže byl nejvyšší, byl i nejstarší. Capotova noha pod židlí sebou šila jako ocas nějakého vzrušeného psa. Ujal se slova jako první:

„Slečny, mohly byste mi říct, co je tohle za vysokého černého opeřence? Volavka? Plameňák?“

„Hello, there. Jmenuji se Salinger. Jerry Salinger, těší mě. Upřímně, můj oblíbený pták je… (dlouze se zamyslí) děvče americké v šortkách.“

Hezký pokus pobavit nejpovýšenější dívky New Yorku. Truman narážku pochopil a pozoroval, jak se čahoun sklání a líbá trojici ruce – kdyby byl pták, byl by to čáp a měl by v klubu čestné místo (to protože „stork“ znamená „čáp“). Oona byla ze všech nejstydlivější. Také nejněžnější, navzdory černým šatům odhalujícím ramena. Ta její mlčenlivost, tváře barvy kuklíku v protikladu k temným neproniknutelným očím – podobala se portrétům nevinných dívenek Jeana-Baptista Greuze vystaveným v londýnském muzeu Wallace Collection. Nejspíš vůbec netušila, jak krásná je, i když jí to kromě otce od narození všichni opakovali. (…) (str. 32, 33)

O autorovi

Frédéric Beigbeder (1965) je francouzský spisovatel, literární kritik a filmový režisér, autor mnoha románů, za něž získal francouzské ceny Interallié (2003) a Renaudot (2009). V češtině doposud vyšly tři jeho romány a jedna sbírka povídek. Oona & Salinger je autorův zatím poslední román.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond

————————————————

Někteří lidé mají s internetovými seznamkami problém. Když jste ale osamělí, toužíte po lásce a už nevíte, kudy kam, řeknete si, že není co ztratit. Podle toho se zachoval i Tom, kterého online pomocí matematického vzorce spárovali s Lisou. Výsledek – vzájemná shoda ve více než 94%! Jaké však bude Tomovo překvapení, když zjistí, že jeho vyvolená zároveň představuje úhlavní pracovní rivalku…

Jedna + 1

Vtipný a laskavý příběh o tom, že při hledání opravdové lásky se musí počítat se vším. Od autorky bestsellerové série Úterní ženy.

Tom ze všeho nejvíc touží po lásce. A protože více než lidem důvěřuje číslům, zaplete se do sítí internetové seznamky, která své klienty páruje na základě matematických vzorců. Vysněná žena je rychle nalezena. Jmenuje se Lisa a je to ta pravá, vždyť se shodují ve více než čtyřiadevadesáti procentech. Na první schůzce se Tom bohužel seznámí jen s její excentrickou matkou. S Lisou se setká, až když oba nastoupí do nového zaměstnání, krachující velkopekárny, kterou mají znovu postavit na nohy. Jaké je však Tomovo překvapení, když zjistí, že Lisa je jeho pracovní rivalkou. Ale v lásce žádné pohrávání si s čísly neplatí. Je potřeba mít odvahu, srdce na pravém místě a osmadvacet bláznivých nápadů…

Autorka: Monika Peetzová
Přeložila: Vladana Hallová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 136×205 mm
ISBN: 978-80-7577-125-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jedna + 1 vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

„Jsem proti ženským kvótám,“ zopakoval jsem ještě jednou. „To se snad může říkat.“

Nemůže. Dnes ne. A už vůbec ne, když naproti mně sedí Sanne.

„Sexuální frustrace?“ probodla mě pohledem. „Nebo jen předčasná krize středního věku?“

Odpovědi jsem zůstal ušetřen. Ve stejném okamžiku vešla do místnosti Carla balancující s rozvodovým dortem. Oranžerií zazněl šepot a potlesk. Na vrcholku panensky bílého dortu ozdobeného květy trůnila osamělá figurka ve svatebních šatech. Rudé stříkance stékaly po tříposchoďovém dortu odshora až dolů, kde v louži červené barvy připomínající krev ležela figurka zlikvidovaného manžela. Při pohledu na švagra v takovémto stavu mě zabolelo u srdce. Na rozdíl od Anji jsem si s Joshim skvěle rozuměl. (str. 13)

Pokračujte ve čtení ukázky a přečtěte si také náš článek, který se knize samostatně věnuje.

O autorce

peetz_monikaMonika Peetzová (* 1963) vystudovala germanistiku, komunikační vědu a filozofii na Mnichovské univerzitě, praco­vala jako dramaturgyně a redaktorka v Bavorském rozhlase. Od roku 1998 působí jako scenáristka v Německu a Nizozemsku. Je autorkou úspěšné série o pěti kamarádkách Úterní ženy, která byla také zfilmována, a jen v německy mluvících zemích se prodalo přes milion výtisků. Nej­novější román Jedna + 1 není součástí této série. Autorčiny knihy vyšly již v pětadvaceti zemích.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

A pokud byste rádi zjistili více informací i o jednotlivých dílech série Úterní ženy, stačí kliknout na obálky níže.

zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knize


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeValčík stromů a nebe

Guenassia, Jean-Michel

Argo, 2017

zobrazit info o knizeLáska, jídlo a faux pas: Jak vytvořit francouzskou rodinu

Vérantová, Samantha

Jota, 2017

zobrazit info o knizeŠarlatové kimono

Courtenay, Christina

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeOona & Salinger

Beigbeder, Frédéric

Garamond, 2017

zobrazit info o knizeJedna + 1

Peetzová, Monika

Host, 2017

Napsat komentář