Kolikrát denně řeknete „Ach jo“?

ach
I to je jedna z otázek, na které hledá Robert Fulghum odpověď. Pojďme se podívat, na co přišel.

Robert Fulghum rozhodně není spisovatel-začátečník. Za svůj život už stihl napsat spoustu knih, například Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, Už hořela, když jsem si do ní lehal, Možná, možná ne, Od začátku do konce a další. Kniha Ach jo (v originále Uh-Oh) je, dá se říct, sbírka různých filosofických úvah, drobných příběhů a postřehů z každodenního života, které psal původně pro potřeby kázání v kostele, kde jako unitářský pastor působil. Mimo to byl i kovbojem, folkovým zpěvákem, obchodním agentem, barmanem a učitelem kreslení. Sám o sobě říká, že je lidovým filosofem, tedy takovým filosofem, který přemýšlí o běžných věcech.

Kniha Ach jo vyšla už v roce 1991 v nakladatelství Villard Books v New Yorku, nově ji roku 2012 vydává nakladatelství Argo.

Jednotlivé příběhy na sebe nijak nenavazují, každý má úplně jiné téma. Já se s vámi podělím o krátké zamyšlení pojednávající o tom nejlepším doutníku na světě. Jednoho dne měl Fulghum výbornou náladu, a protože bylo venku nádherně, rozhodl se, že půjde na procházku a k tomu si koupí ten nejlepší doutník, který najde. S láskou si doutník rozbalil a zapálil. Jednou si potáhl a podotkl, že koupil správně. K tomu, aby byla tato chvíle dokonalá, chyběla už jen káva, proto si doutník opatrně odložil na parapet bistra a šel si dovnitř koupit kávu. U pultu se otočil, pohlédl z okna a doutník byl pryč! Vyběhl ven a spatřil starého pána, jak jemně hladí jeho doutník, jak k němu čichá, jak dělá děkovná gesta, jak pomalu potahuje z doutníku. Fulghum nevěděl, jak by se měl zachovat, ale věděl, že chce ten doutník zpátky, proto se za dědou vydal. Sledoval ho na cestě městem, pozoroval, jak si stařec doutník užívá, jak se s ním chlubí svým známým a každému z nich dává ochutnat, jak ho něžně zahrabává do země, když dohoří. Po skončení celého procesu si Fulghum uvědomuje, že žádný jiný doutník si takhle nevychutnal, a to i přesto, že ho za něj vykouřil někdo jiný.

V tomto duchu se nesou i ostatní příběhy. Autor jednoduše přemýšlí nad svým životem, přemýšlí nad maličkostmi, které se kolem něj dějí. A mě to nutí, abych přemýšlela, proč já takto nepřemýšlím. Něco je špatně. Neměli bychom jen přežívat, ale i prožívat! Někde jsem četla, že každý člověk by si měl večer v klidu sednout a zamyslet se, co v ten den prožil. Já to zkusím! Co vy? Kdo ví, možná se z vás vyklube další Fulghum.

Kniha má necelých 150 stran a svou velikostí připomíná spíš nějakou brožurku, návod. Možná v tom je skrytý smysl, protože v podstatě je takovým malým návodem, jak se vypořádat se životem. Většina knih končí tečkou, tato ne. Je zakončena středníkem. Znamená to, že kniha sice končí, ale život jejího tvůrce ne.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAch jo

Fulghum, Robert

Argo, 2012

Kolikrát denně řeknete „Ach jo“? - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Zoey napsal:

    S tímto článkem mohu jen souhlasit, Fulghum píše skvělé knížky a je to můj všeoblíbený spisovatel, kterého bych vřele doporučila všem existencím :)

  2. Lukáš S. napsal:

    Čeští a slovenští příznivci života a díla Roberta Fulghuma mají možnost navštívit fan stránku na sociální síti facebook na adrese > http://www.facebook.com/FulghumCS Snažíme se zde shromažďovat ty nejaktuálnější informace: když vyjde nová kniha, objeví se nový projekt související s RF, šlánek v novinách, reportáž v televizi a nebo nás dokonce autor poctí návštěvou v Česku nebo na Slovensku..

  3. Zuzana Faltynkova napsal:

    Knizku ACH JO vrele doporucuji mam ji nekolikrat prectenou jako ostatne vsechny knizky od pana Fulghuma ikdyz se me zatim nepodarilo dostat na zadnou autogramiadu je to pro me uzasny clovek a spisovatel.Mela jsem uzasneho dedecka a pan Fulghum me ho moc pripomina a tak kdyz me je smutno ale ikyz se chci potesit sahnu po techto knizkach vlastne jsem v zivote jine knizky ani neprecetla je to ostuda ale je to tak :-)Kdyz ctu knizku tak mam pocit ze pan Fulghum sedi vedle me a vlastne me to vsechno vypravi tak krasny pocit mam z jeho knizek tak ze vlastne nejsem nikdy sama. Dekuji pane Fulghume moc dekuji s pozdravem Zuzka 45let

Napsat komentář