Významné objevy 20. století

Karel Pacner_Geniove XX stoleti 3
V pořadí již třetí kniha o významných osobnostech a objevech 20. století seznamuje čtenáře s podstatou defibrilátoru, internetu, transplantace i jiných objevů, a to srozumitelnou a poutavou formou.

Člověk má největší strach z nových myšlenek! Přední popularizátor vědy Karel Pacner přiblížil v monumentální encyklopedické knize českému čtenáři skutečné hybatele dějin, tedy vědce a objevitele, a zároveň srozumitelně vyložil samotnou podstatu objevů, mezí než patří defibrilátor, nanotechnologie, internet, transplantace či balistické rakety. Bohužel, technologická exploze 20. století byla často konfrontována s tíhou ideologií, které její vývoj mnohdy ovlivňovaly. Spletité příběhy objevů i morální dilemata objevitelů jsou nastíněny poutavě a napínavě. S předmluvou Jana Pirka.

 

Géniové XX. století: Kniha třetí

Osobnosti a objevy, které změnily svět
Autor: Karel Pacner

Počet stran: 568
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-267-0894-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Géniové XX. století: Kniha třetí vydalo nakladatelství Motto.

 

Ukázka z knihy

Když mladý dr. Kolff nastoupil v říjnu 1938 jako internista do nemocnice v Groningenu, patřil mezi jeho první pacienty dvaadvacetiletý Jan Bruning, syn zdejšího zemědělce. Janovi selhávaly ledviny, které nedokázaly vylučovat z krve močovinu, měl vysoký krevní tlak a nakonec oslepl. Lékařská věda byla proti uremii, jak se nemoc nazývala, bezmocná – chlapec zemřel.
Ledviny jsou čističkou těla – odstraňují z krve odpadní produkty, mezi které patří draslík, močovina a další, rovněž likvidují přebytečnou vodu. Jestliže kolabují ledviny, pacient pomalu umírá.
Začínajícího lékaře osud mladíka vzrušoval: Nebylo by možné z jeho krve odstranit aspoň dvacet procent těchto odpadních látek denně, a tak ho udržet při životě? (str. 13)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Karel Pacner

Po absolvování Vysoké školy ekonomické nastoupil Karel Pacner v roce 1959 do redakce Mladé fronty, kde pracoval až do odchodu do důchodu v roce 2001. Věnuje se popularizaci vědy, zvláště kosmonautiky – v létě 1969 byl jedním ze dvou Čechů, kteří byli osobně přítomni u vypuštění Apolla 11 k Měsíci na mysu Canaveral. Od roku 1990 se rovněž věnuje moderním dějinám a historii špionáže. Napsal přes 50 knih literatury faktu, například Hledáme kosmické civilizace, Osudové okamžiky Československa, Osudové okamžiky XX. století, Géniové XX. stoletíNevšední doteky dějinLidé v mé pamětiNeobyčejné okamžiky historieŽivot novináře, Tajný závod o Měsíc aj. Dostal několik cen za popularizaci vědy i za knižní tvorbu.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.


Motto je nakladatelství s pozitivním nábojem. Vydává kvalitní českou, převážně humoristickou beletrii a romány předních českých spisovatelek (Halina Pawlowská, Ivanka Devátá , Irena Obermannová, Barbara Nesvadbová). Objevuje i nové autorky (Eva Rýznerová, Michaela Klevisová) a uvádí na trh knihy nových žánrů, například foodwritingové romány Říkal jsi, Ti amo a Oběd v Paříži, které kombinují příběhy o lásce s recepty. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media, a. s.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGéniové XX. století: Kniha třetí
Osobnosti a objevy, které změnily svět

Pacner, Karel

Motto, 2017

Napsat komentář