Splněné sliby

Cowellova_JakUloupitDraciMec
Jsou sliby, po jejichž splnění tak úplně neprahneme. Mezi takové patří například ty typu „já ti ukážu“. A tak, když se začne naplňovat slib, že draci vyhladí lidské plémě, může pomoci snad jen Škyťák Šelmovská Štika III.

Roku 2017 přinesl českým fanouškům Cressidy Cowellové překlady hned dvou pokračování příběhů Škyťáka Šelmovské Štiky III. Dnes si představíme to deváté s názvem Jak uloupit Dračí meč (How to Steal a Dragon‘s Sword, 2011). Knihu vydalo nakladatelství Slovart v edici BRIO a o překlad se již tradičně postaral Silvestr Vandrovec Špaček.

Při našich výpravách za draky z pera současné britské autorky Cressidy Cowellové jsme si zvykli přinášet na úvod nějakou novinku nebo zajímavost. A tak ty, jež jsme si prozradili v úvodu recenze osmého pokračování Škyťákových dobrodružství Jak zlomit dračí srdce (How to Break a Dragon’s Heard, 2009, česky 2016) a podobně v sedmém Jak přežít dračí bouři (How to Ride a Dragon’s Storm, 2008, česky 2016), rozšíříme zase o nějakou drobnost. Kupříkladu letos v září by měla Cressidě Cowellové vyjít po dvouleté odmlce nová kniha. Jde o plánovanou novou sérii, kterou uvádí titul The Wizards of Once. Příběh představí klasický fantasy svět, v němž k sobě nalézají cestu chlapec Xar z rodu Kouzelníků a dívka Wish z rodu Válečníků. A jistě není překvapením, že tradice velí Kouzelníkům a Válečníkům, aby se vzájemně nenáviděli. Co se týče série How to Train Your Dragon (u nás známé jako Škyťák Šelomovská Štika III.), tak ta se, zdá se, ustálila v roce 2015 na svém tuctu pokračování, z nichž nám k představení (kromě dnešního devátého) zbývají tedy již jen tři.

Na rozdíl od předchozích knih, Jak uloupit Dračí meč je přímým pokračováním děje minulé knihy. Od vysvobození draka Prchlivce z okovů ostrova Berserkrů uplynul již více než rok. A jak Prchlivec lidem slíbil namísto vděku za propuštění, za rok se vrátí i s celou armádou draků a vyhladí lidské plemeno. Za všechna příkoří a zotročení, jichž se drakům od lidí za ty stovky let dostávalo. Marné bylo Škyťákovo doufání, že vztek obrovského draka za tu dobu přejde a on se myšlenky na globální válku vzdá. Nu, nevzdal. Způsobem sobě vlastním se Škyťákovi podaří odrazit první vlnu útoku na mladé válečníky, směřující strmou stěnou do pevnosti Ušobleskovy šermířské školy. Zdevastovaní, ale nadšení z překvapivého úspěchu zjistí, že pevnost je nečekaně prázdná. Jejich rodiče a starší všech zúčastněných kmenů dorazí na místo se zpožděním, protože ani oni se nevyhnuli střetu s krvelačnou letkou. Kam ale zmizel hrdina nad hrdiny Ušoblesk a všech jeho čtyřicet bojovníků? A jak je možné, že do děje zase zásadním způsobem zasáhne šílená čarodějnice Excelinora i její notně pochroumaný synáček Alvin Zrádný (o němž se čtenáři i Škyťák měli nejednou dobrý důvod domnívat, že je mrtvý)? Tuto poslední záhadu objasní autorka až v úplně poslední kapitolce (na necelou stranu) „Jak hák přestál plameny“.

Tři sta sedmdesát jedna stran je zaplněno dvaceti čtyřmi kapitolami, několika úvodními slovy, několika závěrečnými a ve srovnání s předchozími knihami i zvýšeným množstvím ilustrací. Již tradičně se čtenáři dočkají i několika listů z katalogu draků. Rozsahem jde o zatím nejdelší knihu celé dračí série. Ale nebojte se, hned další, přímo navazující desátý díl s názvem Jak uchvátit dračí klenot (How to Seize a Dragon’s Jewel, 2012, česky 2017) je ještě delší. Ale o tom si povíme až příště, byť zanedlouho.

Jak uloupit Dračí meč se kromě zvýšeného rozsahu od svých předchůdců liší ještě v jedné věci. Na úkor humorných témat přibývají i ta vážnější. O to zřetelněji se ale profilují jednotlivé postavy. Na ostří nože (meče, šípu, drápů – doplňte dle libosti) vyhrocené situace vytvářejí podklad pro nejryzejší emoce, pro nejčistší přátelství i nejsilnější nenávist. A Cressida Cowellová prokazuje své spisovatelské mistrovství nejen schopností přinést čtenáři atmosféru bezprostředního prožitku, ale i tím, jak právě v devátém díle dračí série spojuje stěžejní body všech předchozích osmi knih tak, aby vše do sebe ve správnou chvíli a na správném místě zapadlo. Je také příjemné sledovat, jak s přibývajícím věkem postav posouvá autorka i scénu tak, aby se stávala dospělejší. To vše při zachování nezbytného dětského nádechu i prvku nevinnosti, tolik nečekaného, a přitom potřebného v tvrdém vikinském světě.

Škyťák, Rybinoha, Kamikazi, stejně jako Bezzubka a ostatní známí draci, ti všichni se aktivně zapojují do záchrany lidského i dračího světa. Přesto ne všechno jde podle neustále se vyvíjejícího plánu. Stejně jako v reálném životě, přiznejme si. Příběh Dračího meče je stejně dlouhý jako napínavý. Jak už jsem naznačil, od svých předchůdců se v mnohém liší. A jistá neukončenost je jedním z těch faktorů. Dobrou zprávou ale je, že překlad desáté knihy je již na pultech knihkupectví, a tak i my si o něm, o příběhu Jak uchvátit Dračí klenot, brzy povíme.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak uloupit dračí meč
Škyťák Šelmovská Štika III. 9

Cowellová, Cressida

Slovart, 2017

Napsat komentář