Získejte učebnici moderní a strhující rétoriky

Prednasejte-jako-na-tedu-perex
Nadchněte své kolegy či kamarády pro nové myšlenky, změňte jejich zažité postoje a motivujte je k činům. Jak toho docílit? Naučte se přednést svou řeč naprosto strhujícím způsobem a inspirujte se při tom řečníky na konferencích TED.

Učiňte svůj mluvených projev strhujícím

„Myšlenky, které stojí za to šířit“ je mottem konference TED. Kniha od jejího hlavního tvůrce a kurátora vás krok za krokem naučí, jak přednést svoji vlastní strhující řeč. Ať jde o firemní prezentaci, přednášku na konferenci nebo jakýkoli jiný veřejný projev, základní rétorická pravidla jsou stále stejná. A Chris Anderson je ten nejpovolanější učitel.

Slavné TED konference ukázaly celému světu, jakou sílu může mít mluvené slovo. Osmnáctiminutové strhující přednášky zvané TED Talks dokážou miliony diváků na celém světě nadchnout pro nové myšlenky, změnit jejich zažité postoje a motivovat k činům. Řečníci TEDu jsou živým důkazem, že mluvená řeč může být silnější než psaný text – ovšem jen tehdy, je-li pečlivě promyšlená a bravurně pronesená.

Právě proto se kurátor TEDu Anderson ujal nového úkolu: proměnit diváky v další rétory. Do své knihy vložil vše, co se naučil během těch čtrnácti let, kdy připravoval na vystoupení například exprezidenta USA Billa Clintona, zpěváka kapely U2 Bona či vědce Kennetha Robinsona, Susan Cainovou, Hanse Roslinga a stovky dalších osobností. Spolu s nimi se učil, jak nejlépe uchopit téma, jak pracovat s pozorností diváků, jak vystavět pointu. A vedle toho sledoval, jak se jednotliví řečníci vyvíjejí a díky čemu se zlepšují. Výsledkem je zásadní učebnice moderní rétoriky pro každého, kdo někdy vystupuje na veřejnosti.

Kniha se po vydání počátkem května 2016 okamžitě stala bestsellerem podle New York Times a také předmětem mnoha nadšených kritik. Vedle angličtiny vychází v dalších 25 jazycích.

 

Přednášejte jako na TEDu

Oficiální průvodce veřejným vystupováním od kurátora konference TED

Autor: Chris Anderson

Vydalo: nakladatelství Jan Melvil Publishing
Překlad: Štěpán Dřímalka
Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Vydáno: 6/2016
ISBN: 978-80-7555-004-0

Přečtěte si více o knize Přednášejte jako na TEDu, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jan Melvil Publishing. Prohlédněte si také několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3. Také si můžete stáhnout ukázkovou kapitolu.

Nakladatelství Jan Melvil Publishing si dává za cíl konfrontovat české čtenáře s novými tématy i s myšlenkami nejlepších autorů a myslitelů dneška, protože navzdory výzvám, jimž svět čelí, věří v sílu vzdělání a sebevzdělávání. Tato přesvědčení určují ediční politiku Jan Melvil Publishing, které vydalo bezmála čtyři desítky knižních titulů, z nichž se drtivá většina opakovaně dotiskuje.

 

Ukázka z knihy

Pokud si tedy myslíte, že možná něco máte, ale nejste si ještě úplně jistí, že toho víte dost, může vás příležitost k mluvení na veřejnosti motivovat k tomu, abyste to zjistili. Pokaždé, když ucítíte ochabování pozornosti, vzpomeňte si, že budete stát na pódiu a budou se na vás dívat stovky očí. To vám dodá energii na další hodinu práce!
V roce 2015 jsme v ústředí TEDu zkusili takový experiment. Všem členům týmu jsme dali každý druhý týden jeden den volna na studium. Říkali jsme jim Studijní středy. Vzhledem k tomu, že smyslem naší organizace je celoživotní vzdělávání, neměli bychom kázat vodu a pít víno. Naopak bychom měli povzbudit každého člena týmu, aby nějaký čas věnoval studiu něčeho, co ho opravdu zajímá. Jak jsme zabránili tomu, aby se z toho nestal jen den lenošení u televize? Byl v tom háček: Každý se musel zavázat, že někdy v průběhu roku bude mít před ostatními členy organizace přednášku o tom, co se naučil. Všichni jsme tak měli prospěch ze znalostí ostatních, ale hlavně to byla pro všechny motivace opravdu se do věci pustit a něco se skutečně naučit.
K tomu, abyste byli takto motivováni, Studijní středy nepotřebujete. Jakákoli šance promluvit ke skupině lidí, které respektujete, vás může motivovat, abyste přestali sedět na zadku a začali pracovat na něčem, co je pro vás jedinečné! Jinými slovy, není třeba, abyste měli v hlavě dokonalé vědomosti již dnes. Využijte této příležitosti jako důvodu k jejich osvojení. (str. 29)

 

O autorovi

Chris-AndersonChris Anderson dříve působil jako vydavatel časopisů. V roce 2001 se stal prezidentem a kurátorem neziskové organizace TED Conferences, která pořádá vlastní každoroční konference TED, TEDGlobal, TEDWoman a další, vedle nichž licencovala přes 8 000 nezávislých konferencí TEDx po celém světě včetně ČR.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jan Melvil Publishing)

 

Vyhrajte knihu Přednášejte jako na TEDu

Mluvená řeč může být silnější než psaný text a posluchače doslova strhnout, je však potřeba, aby byl projev promyšlený a hlavně pronesený bravurním způsobem. A Chris Anderson je ten nejpovolanější, kdo vás do umění moderní rétoriky může zasvětit. Kurátor slavných TED konferencí se s vámi ve své knize podělí o všechny poznatky, které se naučil během čtrnácti let, kdy připravoval na vystoupení stovky slavných a významných osobností. Neváhejte a učte se od nich i vy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jan Melvil Publishing vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Přednášejte jako na TEDu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Přednášejte jako na TEDu
probíhá od 5. do 18. července 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 naučné knihy Přednášejte jako na TEDu

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřednášejte jako na TEDu
Oficiální průvodce veřejným vystupováním od kurátora konference TED

Anderson, Chris

Jan Melvil Publishing, 2016

Napsat komentář