Získejte biografii fenomenálního Messiho

Fenomen-Messi-perex
Už jako malý chlapec byl Lionel Messi výjimečně nadaným fotbalistou a s míčem přímo kouzlil. Přesto to chvíli vypadalo, že jeho kariéra skončí dříve, než začala. Kvůli jeho růstovým problémům se ho trenéři báli stavět. Nakonec se mu však sen splnil.

Cesta mezi fotbalové legendy

Lionel Messi od svých čtyř let miloval balon. Drobounký chlapec se učí průměrně, nemá rád matematiku ani jazyky, ale vyniká v tělocviku a výtvarné výchově. Jestliže je se štětcem kreativní, tak s balonem famózní. V jedenácti míč ovládá jako nějaký kouzelník.

Jenže – jak fotbalová nebesa nadělí Leovi talent, tak mu v předpubertálním věku ubírají na výšce. Nedostává se mu růstového hormonu a ve dvanácti třinácti zůstává sotva na sto třiceti centimetrech a navíc bývá často nemocný. Byť se jeví jako génius, přece nikdy nedoroste do velkého fotbalu, vidí trenéři. Fyzicky hru prostě nezvládne. Mají strach Lea vůbec postavit, hrozí, že ho mnohem urostlejší protihráči zadupou do země. Kdo si tohle vezme na triko?

Nejdříve tradiční klub z Rosaria, Atlético Newell´s Old Boys. Když chlapec oblékne jeho červenočerné barvy, má sedm let a válí jako fotbalový bůžek, takže se nad jeho růstem pomalu nikdo nezamýšlí. První otazníky přicházejí po Leových desátých narozeninách. Pokud se chce jedinečný talent prosadit, musí podstoupit náročnou hormonální léčbu. Kdo ji ale zaplatí, když rodiče prostředky nemají?

Po složitých peripetiích přelétne třináctiletý Lionel deset tisíc kilometrů do akademie Barcelony, výjimečné líhně La Masia. Modročervení „blaugranas“ v roce 2000 zatím spíše pouze tuší, že získávají unikátní talent. Leo zatím pod dohledem nejlepších odborníků vyroste k 169 centimetrům. V osmnácti oblékne dres prvního týmu Barcy a současně přivede Argentinu k titulu mistrů světa dvacetiletých. V roce 2009, ve svých dvaadvaceti, poprvé získá Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu planety. Vystřídá na trůnu Cristiana Ronalda a nejcennější individuální trofej zvedne jako první fotbalista historie nad hlavu hned čtyřikrát! A nyní, po dvouleté nadvládě Portugalce, má šanci dobýt fotbalový grál popáté.

Messi a Ronaldo jako by byli z jiné planety a pokud se ohlédneme do historie, celkovou fotbalovou kvalitou jsou s nimi souměřitelní snad jen Pelé a Maradona. A Diego, mistr světa z roku 1986, už o osmnáctiletém Leovi bez obav prohlásí: „Viděl jsem hráče, který převezme mou úlohu v argentinském fotbale. Jeho jméno je Messi a je mým nástupcem. On mě jednou nahradí a bude nejlepší na světě.“

Diegova předpověd se naplňuje, až na jediné. Zatímco s Barcelonou Leo vyhraje vše, co je možné, krom jiného čtyřikrát Champions League a sedmkrát španělský titul, jako kapitán Albicelestes zatím žádného triumfu nedosáhl. A tak nyní především hledí k šampionátu v Rusku 2018 a myslí na svůj největší sen.

 

Fenomén Messi

Autor: Petr Čermák

Vydalo: nakladatelství Imagination of People
Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2015
ISBN: 978-80-87685-40-2

Přečtěte si více o knize Fenomén Messi, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Fenomén Messi

Lionel Messi už od čtyř let miloval balon a v jedenácti ho ovládal jako kouzelník. Všichni spolužáci s ním vždy chtěli do týmu, protože střílel nejvíc gólů. Přesto jeho cesta do „velkého“ fotbalu nebyla jednoduchá. Čekala ho totiž překážka v podobě nedostatku růstového hormonu – Messi byl malý a navíc i často nemocný a trenéři se ho báli stavět. Nakonec však Lionel díky náročné léčbě povyrostl a mohl tak zamířit ještě výše. Za svou kariéru nasbíral mnoho individuálních i týmových trofejí a nyní má šanci získat pátý Zlatý míč do své sbírky. Ale především své naděje upírá k šampionátu v Rusku 2018, kde by si mohl splnit svůj největší sen. Přečtěte si o tomto fenomenálním fotbalistovi více v biografii z pera Petra Čermáka.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Fenomén Messi vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Fenomén Messi
probíhá od 11. do 24. října 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 5 biografických knih Fenomén Messi

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFenomén Messi

Čermák, Petr

Imagination of People, 2015

Získejte biografii fenomenálního Messiho - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. hannah1112 hannah1112 napsal:

    Dobrý den, díky za knížku Fenomén Messi. Vnouček bude mít radost :-)

Napsat komentář