Vyhrajte román o životě s Alzheimerovou nemocí

Kniha-vzpominek-perex
Silný, dojemný i povzbudivý je příběh hlavní hrdinky Claire, který se vám vryje hluboko do paměti. Claire má totiž Alzheimerovu nemoc a běžné fungování je pro ni čím dál těžší, proto hledá útěchu alespoň v knize svých vzpomínek.

Když paměť zradí

Jméno prvorozeného dítěte. Tvář vašeho muže. Váš věk a adresa… Co když se vám tohle všechno začne ztrácet z paměti?

Claire má fungující manželství, dvě dcery, všetečnou matku… a Alzheimera. Dříve měla i práci, kterou milovala, ale kdo by zaměstnával učitelku, která trpí ztrátou paměti? Claire se zoufale snaží zachovat alespoň to, o co ji ještě nemoc nepřipravila, a tak si na radu terapeuta pořídí Knihu vzpomínek. Zapisuje momenty z minulosti i současnosti, protože ví, že brzy budou její řádky to jediné, co po ní manželovi a dětem zbude. Ví to, protože na stejnou nemoc zemřel její otec.

Dny tráví doma, v nedobrovolném uvěznění, protože každý odchod hrozí tím, že nenajde cestu zpátky. Postupem času přestává být bezpečno i doma: vynechávající paměť Claire znemožňuje vykonávat i ty nejběžnější, nejbanálnější činnosti. Výsledkem je nekonečná frustrace a zášť vůči blízkým, prokládaná zoufalou touhou využít každý vzácný okamžik, kdy se ještě může těšit z jasné mysli…

Román Kniha vzpomínek je neobyčejně silný příběh, smutný i povzbudivý zároveň. A Claire je literární hrdinka, která se každému čtenáři natrvalo vryje do paměti. I když ona sama paměť už téměř ztratila.

 

Kniha vzpomínek

Autorka: Rowan Coleman

Vydalo: nakladatelství Domino
Překlad: Zora Šíchová
Počet stran: 368
Vazba: pevná
Vydáno: 5/2015
ISBN: 978-80-7498-071-8

Přečtěte si více o knize Kniha vzpomínek, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Domino. A prolistujte si také ukázku z tohoto románu.

Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst. Už sedmnáct let vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku.

 

Ukázka z knihy

Greg si zpoza stolu vysouvá židli a sedá si vedle mámy a Esther, která se jí mezitím vyšplhala do klína, s vyplazenou špičkou jazyka začíná rýt do papíru čáry propiskou, kterou jí máma podala. Sleduju, jak kreslí dva kruhy – jeden velký, jeden malý –, potom do každého z nich vyrobí dvě tečky pro oči, jednu pro nos a pak k nim dodá široký úsměv. Nakonec kreslí čáry vycházející přímo z kruhů, které znázorňují paže a nohy. Tam, kde se dvě paže dotknou, načmárá malou zašmodrchanou spirálu, aby bylo jasné, že se postavy drží za ruce.
„Tohle jsem já a ty, mami,“ říká, dokonale spokojená se svou prací. Máma ji k sobě přitiskne o něco pevněji a políbí ji na vršek hlavy. „Úžasný začátek pro novou knihu,“ říká. Greg mámě pokládá ruku kolem ramen a já vidím, jak jí tuhnou záda, ale jen na okamžik, pak se uvolní a pohlédne na něj. „Napíšeš pod to datum?“
Greg píše: „Máma a já, nakreslila Esther“ a datum.
„Tak.“ Máma se usměje a já ji pozoruju z profilu. V téhle chvíli vypadá spokojeně, uvolněně. „Úplně první zápis v Knize vzpomínek.“ (str. 44)

 

Vyhrajte román Kniha vzpomínek

Představte si, že vaše paměť najednou začne vynechávat a vy si rázem nepamatujete jména svých dětí ani vlastní adresu. Právě to se stalo Claire. Proto na radu svého terapeuta začne psát knihu, která není ničím jiným než sumářem vzpomínek i současných událostí a bude tím jediným, co po ní manželovi a dětem zbude. A ona to ví, protože na stejnou nemoc zemřel i její otec. Přečtěte si tento hluboký román, který vás donutí zpomalit a zamyslet se a nejen hltat jednu stránku za druhou.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Domino vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou román Kniha vzpomínek vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o román Kniha vzpomínek
probíhá od 22. května do 4. června 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 Knihy vzpomínek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha vzpomínek

Coleman, Rowan

Domino, 2015

Napsat komentář