Vražda v „červené pohovce“

Prime time
Televizní pořady, v nichž si oblíbený moderátor zve hosty do tzv. červené pohovky, jsou známým formátem po celém světě. Kdo však mohl mít chuť moderátora jednoho takového pořadu zabít?

Do říše předstíraných citů a iluzí nás ve svém novém románu Prime time zavede švédská autorka Liza Marklundová. Ta se, stejně jako Camilla Läckberg, honosí fiktivním titulem „švédská královna krimi“, a tak jsem se rozhodla přijít na to, která z těch dvou má na onu pomyslnou korunu větší nárok.

Liza Marklundová (*1962), celým jménem Eva Elizabeth Marklund, je spisovatelka, novinářka, sloupkařka, ambasadorka UNICEF a spolumajitelka jednoho z největších švédských vydavatelství. Od roku 1995, kdy debutovala knihou Gömda (česky nevyšla), napsala čtrnáct knih. Své znalosti novinářského prostředí vtělila do ústřední postavy svých kriminálních románů Anniky Bengtzonové. Protože Annika potřebuje k úspěšnému řešení případů i výsledky nejmodernější kriminalistické techniky, úzce spolupracuje s komisařem stockholmské policie zvaným „Q“.

Obětí zločinu se v románu Prime time stala moderátorka pořadu „Červená pohovka pro ženy“ Michelle Carlssonová – mladá, obdivovaná, ale i zatracovaná hvězda televizní obrazovky. Natáčela zrovna sérii rozhovorů na zámku Yxtaholm pod názvem „Léto na zámku“. Po poslední klapce zůstalo na místě třináct osob, které oslavovaly úspěšné dokončení série. Pouze dvanáct se jich však dožilo rána. Michelle byla nalezena s prostřelenou hlavou v přenosovém voze…

Novinářka krimi rubriky potápějícího se bulvárního deníku „Večerník“ Annika se tou dobou chystala s přítelem Thomasem a dvěma dětmi na oslavu slunovratu k Thomasovým rodičům. Místo toho musela odjet na Yxtaholm a snažit se rozklíčovat záhadu. Zabila Michelle závist přítelkyně Anničiny přítelkyně Anny Snapphaneové, zloba manažera Sebastiana Follina, kterého večer před tím propustila, či touha po krvi neonacistky Hannah Perssonové? V podstatě každý měl chuť obdivovanou moderátorku zabít, jenže kdo z nich dotáhl svůj záměr až do konce?

Román Prime time je vůbec plný emocí, obzvláště pak těch negativních. Nenávist, žárlivost, závist, závislost na úspěchu a uznání, rozkol a úpadek – to vše na čtenáře dýchá takřka z každé stránky.

„Sláva je něco jako rána v duši. Dá se léčit, je možné se jí zbavit, ale jizvy po ní zůstávají. Všechny, kteří ji jednou zakusili, svědí a pálí, nedá jim pokoj.“
„Měla Michelle takové jizvy?“ zeptal se Bosse.
Z koutku ženina oka začala vytékat slza. Neutřela si ji, nechala ji stéct k uchu a na krk.
„Michelle byla jedna velká krvácející rána,“ řekla velice tichým hlasem. „Tohle ale do novin nepište. Zaslouží si trochu úcty.“ (str. 158–159)

Liza Marklundová se podle svých slov snažila vytvořit příběh z uzavřeného prostředí tak trochu na způsob Agathy Christie. Podle mne se jí to však moc nepovedlo. Děj příběhu „roztahala“ na víc než čtyři sta stran a vyplnila ho ne příliš záživnými rozpravami o zemřelé. Vrah je navíc odhalen spíše jen díky náhodě. Ani Annika ani komisař Q mi jako hlavní hrdinové nepřipadali ničím zajímaví. Q je zmíněn okrajově, spíš jen podává Annice informace o stavu vyšetřování a Annika sama také nedisponuje nějakým obdivuhodným dedukčním talentem. Snad jen začátek románu měl našlápnuto správným směrem – k větší akčnosti a zajímavým dedukcím –, leč po nadějném úvodu sklouzla autorka k nezáživným popisům televizní a novinářské práce, které k vyřešení případu nijak nepřispívají.

Také mě mrazilo z toho, že v celém textu je minimum pozitivního tvořícího protiklad ke všudypřítomnému zlu a negativismu. Annika „vlhne“ při pohledu takřka na každého muže, její přítel Thomas vlastně netuší, zda odchod s Annikou od manželky nebyl jeho životním omylem… V knize mi chybí nějaký pevný bod, nějaký kladný charakter.

Postav je v knize na můj vkus navíc příliš mnoho a bylo velmi těžké se v nich orientovat. A co hůř, ke konci jsem zjistila, že má snaha o pochopení jednotlivých charakterů a jejich postojů vlastně ani nebyla nutná.

Musím říct, že Liza Marklundová pro mne královnou švédské krimi není. Tou nadále zůstává Camilla Läckberg. Možná to bylo i nedostatkem napětí a překvapujících obratů, ale román Prime time, který u nás vydalo nakladatelství Knižní klub, mě bohužel nezaujal a dočetla jsem ho jen ze setrvačnosti, abych zjistila, kdo stiskl spoušť vražedné zbraně.

Chcete-li se dozvědět, jak fungují média, jak vytváří obraz milované hvězdy a kolik pokrytectví a nenávisti to s sebou nese, bude vám kniha Prime time dobrým společníkem. Je-li vám však mediální prostředí cizí a toužíte po pořádně mrazivé četbě, pak raději zvolte jinou knihu a/nebo jiného autora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrime time

Marklundová, Liza

Knižní klub, 2014

Napsat komentář