Odloučení – druhý svazek Johna Bowlbyho

997469_final_destiny_i____
Nakladatelství Portál představuje knihu, pojednávající o vazbách s rodiči. Zaujme jak odborníky, tak širokou veřejnost…

Odloučení,  John Bowlby

Kniha Odloučení je druhým svazkem klasického díla Johna Bowlbyho, které vyšlo jako trilogie pod názvem Attachment and Loss (Vazba a ztráta).

Tento druhý svazek uvedené trilogie se zabývá především problémem separační úzkosti – obavami z bezprostředního či anticipovaného odloučení, z obav vycházejících z hrozeb rodičů odloučením, či ohrožením vazby s rodiči.

Bowlby zkoumá situace, ve kterých pociťujeme úzkost, a porovnává ji s výsledky podobných výzkumů u zvířat. Vyvozuje, že úzkost se pojí se zcela konkrétními elementárními situacemi – náhlým pohybem, temnotou, odloučením – které, přestože mohou být neškodné, zvyšují riziko nebezpečí. Kniha je psána pro psychology, psychiatry, pracovníky pomáhajících profesí, čtenáře se zájmem o psychologii, psychoanalýzu, zejména o teorii vazby.

Na tomto odkazu najdete krátký videozáznam autorova slova

 ——————————————————————————————————–

Odloučení

Vydalo nakladatelství Portál
Autor
: John Bowlby
Formát
: 160 x 230 mm
Vazba
: vázaná
Počet stran
:  400
Doporučená cena
: 679 Kč
Vyšlo
: 2012
ISBN
: 978-80-262-0076-5

 

O autorovi:

John Bowlby (1907–1990) získal vzdělání na University of Cambridge a University College Hospital v Londýně. Po ukončení studia lékařství se specializoval na dětskou psychiatrii a psychoanalýzu. V roce 1946 nastoupil na Tavistock Clinic, kde jeho výzkum a vlivné publikace podnítily dalekosáhlé změny v přístupu k dětem a přispěly k radikálnímu novému pohledu na sociální a emoční vývoj člověka. První díl zmíněné trilogie vyšel pod názvem Vazba (Portál, 2010).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdloučení
Kritické období raného vztahu mezi matkou a dítětem

Bowlby, John

Portál, 2012

Napsat komentář